IFK förödmjukat av tyska mästarna

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
7 bilder
Foto:Bosse Nilsson

Matchen levde i tio minuter – sedan körde tyska Bundesligagiganten Rhein-Neckar Löwen över ett stukat IFK Kristianstad i Champions League.

Tyskarna vann med utklassningssiffrorna 35–22.

– Vi gjorde inte vårt jobb, säger IFK-tränaren Lasse Olsson.

IFK Kristianstad–Rhein-Neckar Löwen 22–35 (12–18)

IFK: Olafur Gudmundsson 5, Arnar Freyr Arnarsson 4, Viktor Hallén 4, Albin Lagergren 2, Tim Sörensen 2 (2), Richard Kappelin, Gunnar Steinn Jónsson, Helge Freiman, Johannes Larsson.

IFK Kristianstads senaste vecka har varit en mardröm.

I söndags 26–37 borta mot ungerska Pick Szeged i Champions League.

I onsdags 22–28 mot HK Malmö i Handbollsligan.

På lördagen kom en ny käftsmäll när det var dukat för fest i Kristianstad Arena. Tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen med förre IFK-hjälten Jerry Tollbring var på besök i stan.

5 107 hade slutit upp i Arenan för att se stormatchen. Men ett stukat IFK Kristianstad utan tränaren Ola Lindgren vid rodret blev en munsbit för Bundesligajätten, som konsekvent spelade sju mot sex – något som IFK inte kunde hantera.

Men hade IFK haft lite mer skärpa när man fick läge att kasta in bollen i det öppna Rhein-Neckar-målet så hade man straffat tyskarna hårt – framför allt i den första halvleken.

Men den skärpan fanns inte.

– Vi har haft tre tuffa matcher i ligan den senaste tiden som har kostat mycket kraft. Vi ville pröva något nytt till den här matchen, ett långsammare spel där vi inte skulle ställas mot många man mot man-dueller. Vi valde att spel sju mot sex och jag blev förvånad över att det fungerade så bra som det gjorde, säger Rhein-Neckar Löwens danske tränare Nikolaj Jacobsen.

Redan efter 7.38 i första halvlek tog IFK första timeouten. Då hade Leo Larsson blivit sönderskjuten.

In i målet kom Richard Kappelin, men det blev ingen större förändring.

IFK hade en bra period mot slutet av den första halvleken då man hämtade upp 9–16 till 12–16.

I paus ledde Rhein-Neckar Löwen med 18–12.

I andra halvlek handlade om att hålla ned siffrorna för IFK:s del.

Men det gick inte alls.

Tyskarna vann med 13 mål, 35–22.

– Det är ingen slump att Rhein-Neckar Löwen leder Bundesliga. Det är ett komplett lag, men jag är självklart inte nöjd med vår insats. Det är 5 000 i arenan och man får inte speciellt många chanser att möta sådana här kalaslag. Vi gjorde inte vårt jobb i dag, säger IFK-tränare Lasse Olsson.

IFK-kaptenen Olafur Gudmundsson tyckte att IFK lät de tyska gästerna diktera villkoren på ett alldeles för enkelt sätt.

– Deras bästa spelare (Andy Schmid) fick göra lite som han ville. De fick bestämma hur matchen skulle se ut och då blir det inte lätt för oss. Jag är besviken över att vi inte kan bjuda på ett bättre motstånd när det är så många som kommer och tittar, säger Gudmundsson.

Jerry Tollbring då?

Det blev en bejublad återkomst med sju mål (två straffar). Före matchen blev Tollbring hyllad med stående ovationer. En kväll att minnas för kantstjärnan.

– Stor respekt till Kristianstads publik som gav Jerry en sådan fin mottagning. Det var värmande att se, säger Nikolaj Jacobsen.

Bäste målskytt i IFK blev Olafur Gudmundsson med fem fullträffar.

Förlusten var IFK:s största någonsin i Champions League. Det förra rekordet var 28–38 borta mot Kielce (säsongen 2016-2017).