Annons

IFK Göteborg visade klass inför Tiomila

IFK Göteborg är regerande mästare på herrsidan i Tiomila.
Räkna med laget även i år.
– På papperet är vi åtminstone inte sämre, säger stjärnlöparen Fredrik Bakkman.
Orientering/Furuboda • Publicerad 3 mars 2019 • Uppdaterad 4 mars 2019
Fredrik Bakkman och hans IFK Göteborg vann herrstafetten i samband med Sverigepremiären i orientering.
Fredrik Bakkman och hans IFK Göteborg vann herrstafetten i samband med Sverigepremiären i orientering.Foto: Viktor Lindstammer

Tiomila är åtta veckor bort och avgörs i år i terrängen runt Glimåkra. Det satte sina avtryck även på Sverigepremiären. Flera av Nordens starkaste klubbar fanns på plats när Pan-Kristianstad arrangerade en stafett – ett slags genrep inför Tiomila.

– Från Finland har vi toppklubbarna Paimoin Rasti, MS Parma och Helsingin Suunnistajat. Från Norge kom Halden, Nydalen och Fredrikstad och bland de svenska toppklubbarna fanns IFK Göteborg, Södertälje Nykvarn, IFK Lidingö och Malungs OK Skogsmårdarna, berättar tävlingsledaren Johan Modig.

Annons

68 herrlag kom till start – och 35 damlag.Tre sträckor stod på programmet och flera av storklubbarna ställde upp med mer än ett lag.

Orion växlade först efter den första sträckan, men på den andra sträckan förde Fredrik Bakkman upp IFK Göteborg i täten.

– En rolig sträcka. Jag gjorde en liten sväng i början men därefter flöt det på bra. Framför allt så var det snabblöpt och det gillar jag, säger Bakkman, som sprang inte mindre än fyra (!) lopp under tre dagar.

– Det har varit en givande helg, men visst…lite sliten är jag.

Fredrik Bakkman gav slutmannen Johan Högstrand en god marginal – som han förvaltade med råge.

– Jag hade en stressig inledning och fick snart sällskap men på vägen hem gick jag hårt och fick då en lucka.

En fingervisning om vad som komma skall i Tiomila?

– Tja, vi ska springa om det.

Fredrik Bakkman är mer självsäker.

– Vi har ett kanonlag och självklart siktar vi på att försvara vår titel i Tiomila.

Annons

På damsidan vann IFK Lidingö före IFK Göteborg. Lidingö grundlade segern på den andra sträckan då Anna Bachman (ej släkt med Fredrik) sprängde fältet och var hela tre minuter före IFK Göteborg vid växlingen.

– Jag gjorde i stort sett ett prickfritt lopp. Det var mycket kompass och inte titta bakåt som gällde, säger Backman.

Försprånget krympte visserligen på den avslutande sträckan, men Emma Bjesmo höll undan.

– Jag gjorde en del misstag i början och resten av sträckan kände jag mig extremt jagad. Men jag är nöjd att jag höll ihop det och lyckades vinna.

Fotnot: I IFK Göteborgs segrande lag sprang Håvard Sandstad Eidsmo, Fredrik Bakkman och Johan Högstrand. Damklassen vanns av IFK Lidingö och här sprang Niina Hulkkonen, Anna Bachman och Emma Bjessmo.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons