Bekväm resa för IFK i första kvartsfinalen

IFK Kristianstad infriade det gigantiska favoritskapet i den första SM-kvartsfinalen.
Den regerande mästaren besegrade Guif med 28–23 (16–12) och trots att siffrorna inte sprang iväg till en förkrossande vinst så var hemmasegern aldrig i fara någon gång under matchen. Inte ens ett rött kort på lagkaptenen Olafur Gudmundsson kunde hindra IFK från att ta ledningen med 1–0 i matcher.
– Vi kontrollerade matchen utan att göra någon toppinsats, sa IFK-tränaren Ola Lindgren.
Handboll • Publicerad 18 mars 2018
Richard Kappelin.
Richard Kappelin.Foto: , Bosse Nilsson

IFK gjorde flera ryck redan under den första halvleken, men Guif hängde i och kom tillbaka både från 0–3 och 4–7.

Vid ställningen 7–6 gjorde IFK fyra raka mål och sprang fram till 11–6 och då trodde många att IFK skulle aktersegla Guif. Men Eskilstunalaget visade både attityd och moral när man fortsatte tugga på och med 5.30 kvar av halvleken ledde IFK bara med 12–10. Som blev till 16–12 i paus.

Richard Kappelin svarade för en strålande första halvlek och efter 20 minuter låg IFK-målvakten på 60 i räddningsprocent.

I inledningen av den andra halvleken ryckte IFK ytterligare och hade 19–14, när matchen utseende igen. Mycket beroende på att IFK:s lagkapten Olafur Gudmundsson fick rött kort.

5.26 in i halvleken fick Olafur Gudmundsson sin andra utvisning i matchen men protesterade och pekade på jumbotronen för att han ville påpeka för domarna (Jasmin Kliko och Richard Canbro) att han tyckte deras beslut var fel. Gudmundsson fick då ytterligare två minuter och därmed också rött kort. Ola Lindgren tog sig för huvudet och trodde inte det var sant när Kliko tog upp det röda kortet.

– Men Olafur ska inte lägga sig i domsluten, jag har aldrig varit med om att en domare har ändrat sitt beslut efter en protest, sa Ola Lindgren.

På de fyra utvisningsminuterna gjorde Guif tre raka mål och hade kontakt vid 19–17.

Men som så många gånger förr i Kristianstad Arena la IFK in en högre växel när man blev en smula pressat. 19–17 blev till 22–17 och då skiljde det fem mål igen.

Efter det orkade inte Guif göra målmässig match av det och nerven uteblev helt den sista kvarten.

Richard Kappelins räddningsprocent gick ner i den andra halvleken men han svarade trots det för ett flertalet högklassiga räddningar som rev ner stora och högljudda applåder.

– Vi gjorde en bra match och höll oss till vår spelplan, men vi missade för många öppna lägen för att vi skulle gjort match av det, sa Guifs tränare Janne Ekman.

SM-kvartsfinal 2, som spelas i Eskilstuna, spelas den 1 april (påskdagen).

IFK:s nästkommande match är åttondelsfinalen i Champions League, hemma mot Flensburg nästa lördag.