"IFK har den största platsen i mitt hjärta"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Kenneth Andersson gör comeback i Kristianstad Arena. "Det kommer att kännas, jag skulle ljuga om jag sa något annat", säger tränarprofilen.
Kenneth Andersson gör comeback i Kristianstad Arena. "Det kommer att kännas, jag skulle ljuga om jag sa något annat", säger tränarprofilen.

Det bittra avskedet är glömt sedan länge.

Nu gör Kenneth Andersson comeback i Kristianstad Arena – och passar på att skicka en kärleksförklaring till förra klubben.

– IFK Kristianstad har den största platsen i mitt hjärta. Åren där var jävligt speciella, säger tränarprofilen.

Det är med speciella känslor som Kenneth Andersson kliver in till onsdagskvällens derby i Handbollsligan mellan IFK Kristianstad och IFK Ystad.

Om man bortser från sparringmatchen inför SM-finalen i våras och Johan Jepsons hyllningsmatch i somras är det nu dags för Kenneths riktiga återkomst i Kristianstad Arena.

– Det kommer att kännas, jag skulle ljuga om jag sa något annat, säger 39-åringen, som nu är inne på sin fjärde säsong som tränare i IFK Ystad.

Det blev fyra och en halv säsong i IFK Kristianstad. En tid som gjort stora avtryck på Kenneth Andersson, som tog upp klubben i elitserien, även om han var både bitter och besviken när han fick gå i februari 2012 och ge plats för Ola Lindgren.

Nu har såren läkt och han hymlar inte med att IFK Kristianstad har den största platsen i hjärtat.

– Även om det är några år sedan så hindrar det inte mig från att vara supporter, men det får vara med måtta den här gången, skrattar Kenneth Andersson.

Hans fokus ligger förstås på sitt eget IFK Ystad. Nykomlingen har, inte helt oväntat, fått en tuff start och väntar fortfarande på första segern i Handbollsligan.

Men Ystad knep ett skrällkryss senast mot Lugi efter ett sent kvitteringsmål av förre IFK Kristianstadsspelaren Johan Nilsson.

Nu väntar en riktigt tuff uppgift för Kenneth Anderssons lag. Regerande svenska mästarna i deras egen hemmaborg.

– Det är lite tråkigt, men jag kan inte sticka ut hakan och säga att vi ska åka dit och vinna.

– Visst, de är mittemellan två Champions League-matcher och logiskt sett måste de vila Philip Henningsson, Gunnar Steinn Jónsson, Albin Lagergren och dem snart. Å andra sidan är andrauppställningen kanske den som var tänkt som förstauppställning, funderar Kenneth Andersson.

Han plussar för IFK Kristianstads målvaktsspel, omställningsspel och kontringsspel och inte minst publikstödet.

– Jag vet hur mycket de hjälpte oss när jag var där. Det är på gränsen till omöjligt att vinna. Även om de spelar dåligt så lyfter publiken laget de sista tio minuterna.

IFK Ystad skrällvann ju i elitseriekvalet 2011, då med dig som tränare i IFK Kristianstad.

– Jo, men det skulle vara en större skräll nu. Nu är inte IFK elva i serien...

IFK Ystad fick en blytung start i ligan. 11–27 i premiären mot HK Malmö var inga roliga siffror.

Då saknades nyckelspelaren och mittnian Henrik Knudsen, 34.

– Han gjorde comeback mot Aranäs, han var bra mot Ystads IF och helt outstanding mot Lugi. Men han börjar sjunga på sista versen som en gammal cirkushäst och har lite skavanker igen, säger Kenneth Andersson.

Förutom Kenneth Andersson mönstrar IFK Ystad laget med tre före detta IFK Kristianstadsspelare: Johan Nilsson, Herman Bosson och Erik Gannby.

– Johan har fått rollen att ersätta (Philip) Henningsson som trea i försvaret och vänsternia. Han är väldigt allround och tar större och större kliv.

– Bosson hade mycket skador under försäsongen. Nu är han frisk igen, men vi har inte sett max i Bosson än, långt ifrån.

– Gannby har också haft det tufft i starten, men det är fullt naturligt när man är ny, säger Kenneth Andersson inför den stora återkomsten till Kristianstad Arena.

Fakta

Kenneth Andersson

Ålder: 39.

Bor: Skurup.

Klubbar som tränare: Skurups damer (–2001), Lågans damer (2001–02), Kävlinges damer (2002–05), Skurup (2005–07), IFK Kristianstad (2007–2012), Hallby (2012-13), IFK Ystad (2013-).

De har varit i båda klubbarna

IFK Kristianstad: Philip Henningsson, Leo Larsson.

IFK Ystad: Johan Nilsson, Erik Gannby, Herman Bosson, Kenneth Andersson.

Visa mer...