IFK lobbar för en finalförändring

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Nikolas Larsson och resten av IFK-klanen vill att SM-finalen byter skepnad och helst redan till nästa år.
Foto:Peter Åklundh
Nikolas Larsson och resten av IFK-klanen vill att SM-finalen byter skepnad och helst redan till nästa år.

Nästa lördag spelar IFK Kristianstad sin tredje raka SM-final.

Men får IFK som de vill kommer nästa års final att avgöras över fem matcher.

– Vi ska ha möte om det i samband med SM-finalen, säger Nikolas Larsson, klubbchef i IFK.

SM-finalernas utseende på dam- och herrsidan är en fråga som diskuteras flitigt.

IFK Kristianstad har en stark åsikt i frågan och Sveriges ledande klubb både jobbar och lobbar för en förändring.

– Vi tycker att det är mer rättvist att även en SM-final ska avgöras i bäst av fem matcher. Sen är det klart att det finns olika för- och nackdelar kring de båda alternativen, säger Nikolas Larsson, klubbchef i IFK.

Nästa helg, i samband med SM-finalerna, kommer Handbollsligan att ha både ett styrelsemöte och ett medlemsmöte och där kommer SM-finalfrågan att vara den hetaste potatisen.

– Klubbarna är olika mycket insatt i frågan, beroende på deras ställning och position i ligan, men den kommer att behandlas och sen får vi se vad det mynnar ut i, säger Larsson.

Är det fler än ni som vill ha en final över fem matcher?

– Jag tror inte att vi är ensamma om den åsikten. Men det är inte en helt problemfri fråga, den är ganska komplex.

På vilket sätt?

– En aspekt är den ekonomiska biten för klubbarna. Det blir fler bortaresor men det ska å sin sida vägas mot publikintäkterna som hemmamatcherna ger. Sen har vi biten med media och tv. Som det är nu går finalerna i breda tv-kanaler (SVT sänder damfinalen och TV4 herrfinalen) och så kanske det inte blir om man spelar bäst av fem.

– När man sen har det som vi har det nu så är det inte alltid lätt att hitta en lämplig helg i maj. Det är konkurrens från främst Final4 i damernas och herrarnas Champions League, men också från Final4 i EHF-cupen. Vi vill ju inte konkurrera om vare sig tv-tider eller åskådare med de här stora evenemangen.

I år är damernas SM-final lagd ännu tidigare än vanligt – 12.45 på lördagen – och därför har diskussionen om en eventuell utbrytning av damerna förts upp till ytan än mer.

– Jag har full förståelse för det. Damerna känner sig mer och mer undanskuffade och om vi ska vara ärliga kommer nog varken Blåljus (Alingsås supportrar) eller Södra Kurvan att befinna sig i Malmö Arena när damernas final börjar, de har nog lite andra planer just då…

Om vi kikar på nästa säsong i Champions League så har det snackats om att turneringen ska byta skepnad, hur blir det med det?

– Den informationen vi har fått är att turneringen ska spelas på samma sätt även över nästa säsong, sen vet man inte vad som händer.

Kan det bli Champions League-spel för IFK Kristianstad även vid en finalförlust mot Alingsås?

– Chansen att söka ett wild card finns alltid, men då är väl chansen större att man hamnar i någon av C eller D-grupperna än i A- och B, där vi ju har spelat de två senaste säsongerna. Men det där får vi ta efter SM-finalen, det kanske blir en icke-fråga.

– Vinner vi SM-finalen hoppas vi så klart att vi hamnar i någon av A-B-grupperna.

Annars då, har finalådran börjat pulsera än?

– Jadå, det gjorde den redan på torsdagskvällen, nu är det full rulle som gäller den kommande veckan.

Fakta

Lördagens finaler

Damfinal, 12.45: H65 Höör–Sävehof/Skuru.

Herrfinal, 15.30: IFK–Alingsås.

Visa mer...