Olafur matchens kung när IFK vann tajt match

IFK Kristianstad leder med 1–0 i semifinalserien mot Lugi.
Men det första mötet blev en riktig tajt historia där IFK inte avgjorde matchen förrän det återstod nio sekunder. Viktor Hallén hängde då in 25–23 efter att Lugi hämtat in 24–20 till 24–23.
– Det kändes som att vi var tagna av stundens allvar, Albin Lagergren var till exempel helt osynlig i den andra halvleken, sa IFK-tränaren Ola Lindgren.
Handboll • Publicerad 19 april 2018

IFK tog ett litet grepp om inledningen och ledde med 3–1, 5–3 och 7–5 efter att Olafur Gudmundsson gjort fyra av lagets sex första mål.

Även Richard Kappelin fick en godkänd start på matchen då han låg på över 40 procent efter 20 minuter.

Men efter drygt halva den första halvleken började IFK att temp i anfallsspelet samtidigt som både skotten och passningarna inte satt där de skulle.

Och efter 21.50 var Lugi i ledningen för första gången i matchen.

Alfred Jönsson skojade sen bort Stig-Tore Moen Nilsen med en stegning och så ledde Lugi helt plötsligt med 11–9.

Och Lugi bara fortsatte. Helge Freiman kastade bort bollen när Mario Lipovac satt utvisad och IFK-målet var tomt och Hampus Jildenbäck kunde då lyra in 13–10 till Lugi i tomt mål.

Då tog IFK tag i grejorna igen och efter två individuella prestationer av Tim Sörensen och Philip Henningsson var IFK bara ett mål bakom och med halvminuten kvar av halvleken vräkte Arnar Arnarsson in 13–13 från linjen.

Alfred Jönsson sköt sedan i insidan av stolpen i halvlekens sista sekund men vi gick till halvtidsvila med 13–13.

– Det var viktigt för oss att vi kunde gå ikapp innan pausvilan så vi slapp jaga efter paus, sa Ola Lindgren.

Det fjärde och femte raka IFK-målet kom från Arnar Arnarssons och Philip Hssenningssons händer och så ledde IFK med två bollar igen (15–13).

Men trots de fem raka målen var det inget riktigt flyt i IFK:s spel. Albin Lagergren och Philip Henningsson bjöd på bortkastade anfall i sex mot fem och det rådde en allmän känsla av att IFK var påverkade av både anspänning och förväntan.

Philip Henningssons mål i tom kasse – när varken Viktor Hallén eller Arnar Arnarssons uppmärksammade det tomma målet – blev en vändpunkt.

Albin Lagergren och Tim Sörensen bjöd på en växel i 190 och den sekvensen, som betydde 18–15, var matchens delikatess så långt.

Arnar Arnarsson bökade in 19–15 med vinröda ryggsäckar på sig och då kastade Tomas Axnér in timeoutkortet.

Då återstod det 17.30 av matchen.

Direkt efter timeouten sköt Alfred Jönsson över och i anfallet efter satte Olafur Gudmundsson dit 20–15.

Men timeouten skulle ändå bära frukt för Axnérs gäng. För fem minuter senare stod det nämligen bara 21–19 till IFK.

Vid ställningen 22–20 var det Ola Lindgrens tur att ta timeout och då återstod 11.10.

Olafur Gudmundsson hämtade då ny energi och gjorde både 23–20 och 24–20. Mål som kändes matchavgörande.

När sen Leo Larsson släpptes lös och kom in och räddade en straff (Leo styrde Hampus Jildenbäcks straff i ribban) så exploderade Kristianstad Arena.

Leo visade magen, sprang runt som en speedad kanin på golvet samtidigt som han formade ena handen bakom örat när publiken skulle skandera hans efternamn.

Publikfriare? You bet.

Lugi bytte straffskytt minuterna senare men det hjälpte inte. Larsson fick då se Alfred Jönsson dra bollen i skyddsnätet i stället för i målnätet.

Med 4.30 kvar – och ställningen fortfarande 24–20 – fick Lugi en tredje straffchans mot Leo Larsson och då hittade Jildenbäck en lucka på IFK-målvakten.

Med 3.15 kvar dundrade Alfred Jönsson dit 24–22 och då blev det nerv i matchen igen.

Stig-Tore Moen Nilsen brände nästa skott och Lugi fick chansen att göra 24–23, men då steppade IFK upp i försvaret och tvingade Lugi till ett panik-avslut.

Men matchen var inte avgjord där. Henningsson tog en offensiv foul, Alfred Jönsson brände med 50 sekunder kvar och när vi trodde det var avgjort gav IFK bort bollen så att Lugi kunde sätta 24-23 med 30 sekunder kvar.

Lindgren tog timeout med 18 sekunder och med nio sekunder kvar hängde Viktor Hallén dit avgörande 25–23.

– Det var en väntad matchbild, två stora, starka lag. Vi hade bra koll på deras uppställda anfallsspel, med vissa små missar. Vi hade en bra målvakt i slutet av matchen, synd bara att vi inte hade det hela matchen. Men Josip (Cavar) gjorde det bra i slutet. Vi gör en ganska bra match, men det finns saker att slipa på, sa Lugis tränare Tomas Axnér.

IFK vann, men man gjorde det utan att imponera och de tekniska felen var betydligt fler än vad som är normalt när det gäller IFK.

– Där var spelare som man inte kände igen, vi kastade bort många bollar och hade alldeles för många tekniska fel, prestationen lämnar en hel del övrigt att önska på vissa spelare, Albin Lagergren var till exempel helt osynlig i den andra halvleken, sa Lindgren.