IFK om exporterna: Har funnits många roliga diskussioner

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Mindre än ett halvår efter att Jerry Tollbring lämnade IFK nominerades han som en av världens bästa vänstersexor.
Foto: IMAGO
Mindre än ett halvår efter att Jerry Tollbring lämnade IFK nominerades han som en av världens bästa vänstersexor.

IFK Kristianstad har de senaste åren förädlat flera landslagsspelare som nu gör succé ute i Europa. I artikelserien ”Guldlaget som försvann” har inte alla exporter fått plats, men det är ändå ett lag som imponerar på både den förra och den nuvarande IFK-ledningen.

Artikelserie

Guldlaget som försvann

Målvakt: Nebojsa Simic, Melsungen.

Vänstersex: Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen.

Vänsternio: Markus Olsson, Skjern.

Mittnio: Christian O‘Sullivan, Magdeburg.

Högernio: Andreas Cederholm, Minden.

Högersex: Kristian Björnsen, Wetzlar.

Mittsex/försvar: Anton Lindskog, Wetzlar.

Mittsex/försvar: Fredric Pettersson, Toulouse.

Visa mer...

Mats Samuelsson var sportsligt ansvarig i IFK Kristianstad när klubben plockade in Ola Lindgren som huvudtränare 2012. Fem år och tre SM-guld senare har man skickat flera landslagsspelare vidare till storklubbar i Danmark, Frankrike och Tyskland.

När det gäller värvningar prickade IFK:s dåvarande sportteam med Samuelsson i spetsen rätt nästan varje gång.

– Det var mycket en tajming-fråga och vi hade lite flyt att få hit ett par bra norrmän. Det är inte lika lätt nuförtiden att hitta de här kommande spelarna. Det känns inte riktigt som att det finns samma påfyllnad. ”Jeppe” (sportchefen Jesper Larsson) har nog ett tuffare jobb nu än vad jag hade, säger Mats Samuelsson.

Till EM i Kroatien som drar igång nästa vecka finns det minst elva spelare som spelar eller har spelat i IFK Kristianstad (se faktaruta). Samtidigt föll spelare som Iman Jamali och Jonathan Stenbäcken bort från ”Guldlaget som försvann” eftersom de bara representerade IFK i ett år.

Fakta

IFK-profiler i EM

Sverige: Jerry Tollbring, Albin Lagergren, Philip Henningsson, Fredric Pettersson.

Norge: Christian O‘Sullivan, Kristian Björnsen, Joakim Hykkerud.

Island: Olafur Gudmundsson, Arnar Freyr Arnarsson.

Ungern: Iman Jamali.

Montenegro: Nebojsa Simic.

Fotnot: Tim Sörensen ingår i den danska truppen till Golden League, men det är oklart om han kommer med till EM.

Visa mer...

Just Jamali tillhör annars den grupp av spelare som Mats Samuelsson är mest nöjd med att ha tagit till IFK.

– Han var en dimension till som vi nog aldrig har sett i vår liga tidigare, säger Samuelsson.

Vilken spelare är du mest nöjd med att ha värvat?

– Det har funnits många roliga diskussioner om det där, men sett till vad någon har tillfört laget, hur de har varit som spelare och som individer är nog (Kristian) Björnsen den bästa. Sedan fanns det en del kul med (Jerry) Tollbring också. Egentligen hade vi klart med Anton Jönsson, men sen när han slutade velade vi fram och tillbaka hur vi skulle göra. Vi pratade med Staffan Olsson om Martin Dolk, men han sa att om ni ska ha någon som kan bli en blivande världsspelare så ska ni ta Tollbring. Så det var nog mer Staffans förtjänst som slog oerhört väl ut.

Alla värvningar har däremot inte lyckats i klubben. Marcus Dahlin lyfte aldrig och i den nuvarande truppen har Inge Aas Eriksen haft svårt att ta plats. Mats Samuelsson tar själv upp Alexander Tatarintsev som den minst lyckade värvningen.

– Det finns alltid spelare som inte passar in och det går inte att komma ifrån att ryssen inte gjorde det. Man gör ju några mindre bra värvningar också, det hade varit konstigt annars.

Mats Samuelsson.
Mats Samuelsson.

Ett stort kontaktnät och ett förtroende hos spelare och agenter att saker och ting blir som utlovat är också faktorer bakom IFK:s lycka på transfermarknaden. Att Nebojsa Simic skulle lyckas var det ingen i klubben som tvivlade på, men få anade att han skulle bli så bra så snabbt.

– Jag träffade honom i Malmö och vi kom rätt snabbt överens om att han skulle prova hos oss. Då kunde han vara väldigt bra i tiominutersperioder i matcherna, sedan tror jag att det var träningen han fick här som gjorde att han orkade vara bra i hela matcher, säger Mats Samuelsson.

Ola Lindgren har bevisligen varit en annan synnerligen viktig ingrediens till att spelare som kommer till klubben också gör det bra ute i Europa när de har lämnat.

– Jag slår mig inte för bröstet för något. Hela klubben valde en väg när de plockade in mig och ville göra en satsning. Det blev större förväntningar och vi gjorde en förändring på attityden i hela klubben. Vi har skapat en tuff träningskultur med hög kravbild på spelarna med press och allt vad det innebär. Sedan handlar det också om spelarnas kvaliteter så klart, säger Ola Lindgren.

Vilka är de viktigaste kriterierna när ni tar hit spelare?

– Man bör ha någon form av landskamp i benen, på ungdoms-, U21- eller seniornivå. Då vet man att det finns kvaliteter. Sedan måste de ju fortsätta att utvecklas och det är inte alltid man får full träff där.

Lindgren följer sina före detta spelare i Europa och säger själv att han enbart är glad för deras skull, trots att de valde att lämna klubben. En del har han till och med blivit överraskad över att de går så bra i de bättre ligorna.

– Vissa hade kanske mått bra av något år till i IFK. Jag hade gärna behållit (Anton) Lindskog till exempel, men han visar ju nu att han klarar det jättebra i Tyskland. Där var man kanske mer egoistisk i sitt tänk att man ville behålla honom, säger Lindgren.

Alla delar i artikelserien hittar du här:

Nebojsa Simic:

Jerry Tollbring:

Markus Olsson:

Christian O‘Sullivan:

Andreas Cederholm:

Kristian Björnsen:

Fredric Pettersson:

Anton Lindskog: