IFK tappade segern sista kvarten

IFK Kristianstad hade tre bollars ledning med kvarten kvar och var på väg att skaffa sig en 2–0 ledning mot Lugi.
Lund • Publicerad 24 april 2018

Tim Sörensen och IFK Kristianstad hade en tung kväll i Lund.
Tim Sörensen och IFK Kristianstad hade en tung kväll i Lund.Foto: NISSE NILSSON

Men hemmalaget fick sista ordet och vann med 26–25 (17–16).

Därmed är det kvitterat i matchserien.

Matchen inleddes i ett rasande tempo där det small friskt i de båda målen. Att det skulle vara en fysisk och tuff försvarsmatch såg man inte mycket av. I stället var det kontringar och full fart framåt som gällde i en minst sagt målrik första halvlek.

IFK började bäst och ledde med både 3–1 och 4–2. Stig-Tore Moen Nilsen ersatte en sliten Albin Lagergren, som bara spelade lite bakåt före paus, och norrmannen gjorde det bra. Sex av IFK:s mål före paus kom från Moen Nilsens rappa vänsterhand.

Men det var snabbt Lugis tur att bjuda på både tung och snabb handboll. Hemmalaget fick rejäl fart på kontringsspelet samtidigt som man sårade IFK från alla positioner i anfallsspelet.

När Jakob Wickman-Modigh trängde in 10–7 hade Lugi gjort matchens första riktiga ryck. Man hade dessutom chansen att öka på till 11–7 när Hampus Henningsson missade ett friläge på Richard Kappelin.

Just Kappelin inledde bra, men mattades allt mer och byttes också ut mot Leo Larsson.

Men Lugi fortsatte med sitt fina anfallsspel och ledde med tre bollar när mindre än fyra minuter återstod av den första halvleken. Då gjorde IFK två viktiga reduceringsmål och såg till att gå till pausvila med ett måls underläge.

Inledningen av den andra halvleken blev en repris på mötet i Kristianstad. IFK fick träff bakåt och de bollar som gick igenom tog Leo Larsson hand om.

Med kvarten kvar hade IFK ledningen med 22–19. Som blev 23–20.

Då vaknade hemmalaget på nytt. Hampus Henningsson och Niclas Paradis reducerade till 22–23 och med fem minuter kvar var det helt jämnt 24–24.

Vilket drama.

Vem hade modet att kliva fram?

Vilka hade de bästa nerverna?

Svaret på de frågorna blev Lugi. Lukas Pellas gjorde 25–24 från vänsterkanten.

Stig-Tore Moen Nilsen sköt därefter i insidan av stolpen.

I anfallet efter gör Alfred Jönsson 26–24 med hjälp av både ribban och stolpen.

Små marginaler sa Bill.

Stolpe-in sa Bull.

Helge Freiman reducerade till 25–26 – men någon kvittering blev det aldrig även om IFK fick ett sista avslut. Olafur Gudmundssons skott tog dock i blocket.

Därmed är det kvitterat i matchserien. Tomas Axnér har nu skapat liv i serien.

– Jag är otroligt glad att vi hittar de sista krafterna även när vi har blodsmak i munnen, sa Tomas Axner, till C More direkt efter matchen.

Nu väntar rond 3 på fredag kväll och fortfarande måste Lugi stjäla en match i Arenan.

Och varför inte. Albin Lagergren har gått in i väggen och inledde på bänken. Landslagsmannen hoppade dock in efter 18 spelade minuter men fokuserade på försvarsspelet.