IFK utklassat i Makedonien – igen: ”Var kattens lek med råttan”

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Ola Lindgren hade inte mycket att glädjas åt borta mot Vardar.
Foto: Tommy Svensson
Ola Lindgren hade inte mycket att glädjas åt borta mot Vardar.

Det blev utklassning i fjol och inte blev det roligare för IFK Kristianstad i Skopje den här gången heller.

IFK fick sig en handbollslektion och föll med, för IFK:s del, smickrande siffror. Speciellt med tanke på hur det såg ut i första halvlek.

– Det var kattens lek med råttan, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Rent krasst så levde Champions League-matchen mellan makedoniska Vardar och IFK Kristianstad i fyra minuter då hemmalaget ledde med 5–0. IFK-tränaren Ola Lindgren tvingades till en tidig timeout – men det hjälpte föga.

– Vi var bedrövliga från start och det var kattens lek med råttan. De spelade fysiskt och distinkt och vi lämnade stora luckor i försvaret. Det duger inte och det var klasskillnad från minut ett. Vi fick oss en lektion som hette duga på hur en match ska startas, säger IFK-tränaren Ola Lindgren,

Det kändes som att IFK-spelarna inte ville vara med och målvakten Richard Kappelin hade en mardrömsdag och blev utbytt efter tolv minuter utan att ha gjort en (!) enda räddning. Målen haglade in för Vardar, som på pappret är något försvagat den här säsongen, och som inte behövde första sig speciellt mycket för att ha lekstuga med IFK i den första halvleken.

– De spelade fysiskt med ett högt tempo och vi lyckades inte hantera det. Vi gav oss aldrig chansen i den här matchen, säger Lindgren.

Det stod 19–10 till Vardar efter den första halvleken och för IFK:s del handlade det om att komma undan med hedern behåll.

Förra året förlorade IFK med sexton bollar (15–31) i Skopje, men så stora siffror blev det inte den här gången.

I andra halvlek luftade Vardar B-uppställningen och IFK höll målmässigt jämna steg med makedonierna. Till slut vann Vardar matchen med 33–25, medan IFK vann halvleken med en boll, om det skulle ha någon som helst betydelse.

I IFK gjorde lagkaptenen Olafur Gudmundsson (tre mål) och hårdskjutande Stig-Tore Moen Nilsen (fyra mål) comeback efter skador. Duon matchades klokt och fick nyttig matchträning inför fortsättningen av säsongen.

– Det är viktiga spelare för oss, de har Champions League-rutin och så vidare. De såg rätt ringrostiga ut i den här matchen men det var viktigt att få i gång dem, säger Ola Lindgren.

Olafur Gudmundsson om sin comeback:

– Jag kände inte av vaden och det kändes bra rent skademässigt. Men det saknas lite tajming och samspel. Jag har knappt spelat någon tävlingsmatch och de här 25 minuterna jag fick spela i den här matchen var nyttigt för mig, säger Gudmundsson, som var besviken efter smällen i Skopje.

– Vi försvinner från den här matchen redan efter tio minuter och bjuder dem på saker som man inte får göra på den här nivån. Vi är inte på tårna och i stället för att det är vi som springer så är de som springer ifrån oss. Vi tog inte tag i det alls och de körde över oss.

Målbäst i IFK mot Vardar var linjespelaren Adam Nyfjäll, som gjorde fem mål i matchen.

IFK:s nästa match är på onsdag då man gästar Lugi i ett hett Skånederby i Handbollsligan.

Vardar–IFK Kristianstad 33–25 (19–10)

IFK: Adam Nyfjäll 5, Stig-Tore Moen Nilsen 4, Olafur Gudmundsson 3, Anton Persson 3, Alfred Ehn 3, Philip Henningsson 2, Marc Canellas, Leo Larsson, Ludvig Jurmala Åström, Arnar Freyr Arnarsson, Helge Freiman.