IFK:s nya grepp för ökad trygghet: ”Vi vill säkra upp”

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Johan Cosmo, ordförande i IFK Kristianstad.
Foto: Peter Åklundh
Johan Cosmo, ordförande i IFK Kristianstad.

Med start nu i vår kräver IFK Kristianstad utdrag ur belastningsregistret av samtliga ledare som är verksamma i klubben.

– Vi vill säkra upp så att man kan vara säker när man lämnar sina barn hos oss, säger Johan Cosmo, ordförande i IFK Kristianstad.

Inom offentliga sektorn krävs ett utdrag ur belastningsregistret för att få jobba med barn och ungdomar.

Idrottsföreningar har också möjligheten, men det är fortfarande få som utnyttjar den.

Nu väljer IFK Kristianstad att ta steget för att skapa en annan trygghet i och runt föreningen.

Men det ska noga poängteras att IFK:s beslut inte har någonting som helst att göra med fallet med den ledare som föreningen har stängt av och som Kristianstadsbladet rapporterade om under torsdagen.

Det är snarare på rekommendation från Riksidrottförbundet.

Jesper Larsson, sportchef i IFK Kristianstad, säger att man har haft frågan uppe på agendan tidigare och att det skyndades på när det kom nytt material och rekommendationer från RF.

– Man kan tycka att vi skulle ha gjort det här innan också, men nu har vi bestämt att vi ska göra så här från och med nu och framöver, säger Johan Cosmo.

Men varför gör ni det just nu? Finns det konkreta anledningar till det?

– Nej, men det har varit föreningar inom idrotten, det var väl någon i Blekinge och det har varit andra föreningar också, där man haft problem.

– Vi känner att vi vill säkra upp så att man kan vara säker på att när man lämnar sina barn hos oss, att tränarna är välutbildade och att de inte har någon kriminell bakgrund, säger Johan Cosmo.

IFK:s beslut innebär att alla ledare i klubben, både nya och befintliga, ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

Ledaren/tränaren begär själv ut sitt utdrag – kostnadsfritt – ur registret och visar sedan upp det för föreningen.

I detta registerutdrag går det att se om personen är dömd för något av de grövsta brotten: Mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Det finns klubbar som väljer att inte begära in utdrag av sina ungdomsledare med skälet att det skulle kunna uppfattas som integritetskränkande.

Men det är värt att poängtera att inte handlar om skulder utan bara om grova brott.

IFK Kristianstad, som bedriver både elit- och breddverksamhet, har även sedan tidigare sitt eget policydokument ”Orangea tråden” som ett stöd och verktyg för alla ledare som är verksamma i föreningen, men som även omfattar spelare och föräldrar.

– Vi är jättenöjda med den och tror stenhårt på det. Inom ungdomsverksamheten är det viktiga att alla får vara med, att vi inte toppar och inte elitsatsar. Det är inte alla föreningar som håller med om det, men policyn har blivit tydligare och tydligare.

Följer alla i IFK Kristianstad den policyn?

– Jag har ju själv tre barn som har spelat och i deras lag har det givetvis varit där man mer eller mindre har toppat tidigt. Ofta är det att man får prata med föräldrarna, att det är föräldrar som kräver att deras barn ska spela mer och så där, eller att det är någon tränare som inte riktigt ställer upp på det.

– Men Anna Olsson (idrottskonsulent i förenigen) håller bra koll på ungdomslagen och på hur det fungerar där, säger Johan Cosmo.