Annons

Ingen verkar längre bry sig om KDFF

Det är ingen katastrof att förlora mot Linköpings FC. Det är däremot publiksiffran. 458 åskådare är Kristianstads DFF:s sämsta publiksiffra sen återkomsten till damallsvenskan. Och naturligtvis en katastrof i klubbens jakt på intäkter för att få licens till nästa säsong.
Sport • Publicerad 27 september 2009
Patric Nilsson
Patric NilssonFoto: 

Tanken var att EM-slutspeleti Finland skulle rädda damallsvenskan.

Jo, jo.

Annons

Ni vet hur det gick? Respass mot Norge i kvartsfinalen efter en mycket svag insats. Och risken finns nu att landslagets flopp drar ner intresset för allsvenskan ytterligare. Det var inte bara i Kristianstad som publiken svek.

I Stockholm kom 342 åskådare för att se Hammarby-Kopparbergs/Göteborg, och flera av klubbarna i damallsvenskan är nu satta under hård ekonomisk press. Värst är det för Djurgården som står på randen till ekonomisk ruin och konkurs. Klubben sålde landslagsstjärnan Sara Thunebro för 150 000 kronor för att få in snabba pengar. Men som sagt...det är inte säkert att det räcker.

Sunnanå SK har varslat all personal på kansliet. Fyra och en halv tjänst ska bli två.

Storklubben Umeå IK har sagt upp all personal på kansliet.

2008 var det bara fyra föreningar– Hammarby, Sunnanå, Malmö och Kopparbergs/Göteborg – som uppvisade positiva siffror. Kristianstads DFF gjorde en förlust på drygt 200 000 kronor, och problemen har fortsatt det här året – trots att klubben sänkt kostnadsbiten.

Nu är det ett tag sen klubbarna levde på publikintäkter. Det är pengar från tv och sponsorer som är de största intäktskällorna – men det är naturligtvis inte bra med sjunkande intresse.

KDFF har haft 800 åskådare i snitt på sina nio hemmamatcher och har faktiskt tappat 500 åskådare per match sen förra säsongen. I pengar är det knappt 40 000 kronor per match. På en säsong runt en halv miljon kronor.

Nu återstår det två hemmamatcher (Hammarby och Sunnanå) och det är tveksamt om det är lag som får publiken att återvända till Vilans idrottsplats.

Lite trist, för faktumär att KDFF äntligen håller på att bli ett bra allsvenskt lag. Mötet med storklubben Linköpings FC är ett bra bevis på detta.

Förra säsongen slutade mötet 0–7, och klasskillnaden var enorm den gången.

Annons

I år var det helt jämnt. Linköping hade tur som fick tre poäng med sig hem.

KDFF spelar inte ut lag som Linköping, Umeå och Malmö. Då gäller det att spela smart. Det har Elisabet Gunnarsdottír fattat. Under EM-uppehållet har KDFF-tränaren inrättat ett spelsystem efter det egna materialet och som dessutom är anpassat efter topplagens sätt att spela fotboll.

Det dåliga i kråksången är att det tog 16 omgångar för henne att knäcka genidraget.

I en tid då alla verkar ha smittatsav Barcelomismo har KDFF-tränaren valt att gå ner på fembackslinje.

Modigt. Och smart. En libero med två markerande framför ger KDFF den trygghet laget saknat tidigare. Liberorollen är skräddarsydd för en spelare som Erla Arnardottír. Intelligent, bra med bollen och goda ledaregenskaper.

Spelsystemet gav en seger i träningsmatchen mot LdB Malmö. Det borde gett en pinne även mot Linköping.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons