Inget slutspel i beachfotboll

Beachfotboll/Åhus Artikeln publicerades
Åhus Beach Fotboll kommer inte att arrangera något slutspel i sommar för barn 12 år eller yngre.
Foto:Malin Palm
Åhus Beach Fotboll kommer inte att arrangera något slutspel i sommar för barn 12 år eller yngre.

Barnklasserna i Kristianstad Arena Cup avgjordes utan slutspel.

Så blir det även i Åhus Beach Fotboll.

– Det stämmer att vi funderade på att söka dispens men vi har istället valt att acceptera fotbollens nya direktiv, säger Johan Ceimertz, marknadsansvarig för Åhus Beach.

Från den 1 januari har Svenska Fotbollförbundet beslutat att inte tillåta arrangörer använda sig av slutspel eller serietabeller för barn under 13 år. Det gör nu att många arrangörer måste tänka om. Åhus Beach Fotboll är en.

– Vår ambition är att ge lagen och barnen ett helhetskoncept som de ska köpa.

Hur gör man det?

– Det handlar om att ha kul på stranden under en hel dag.

Utveckla?

– Vi vill stärka upplevelsen och det gör vi genom att de yngsta får spela sina matcher på en plan som är hälften så stor, att de kan använda mixade lag och att de får spela många matcher.

Hur många matcher?

– Det beror på hur många lag som anmäler sig i varje klass. För lagen som bara spelar under en dag kan det bli sex matcher, medan de som spelar två dagar kan få spela så mycket som tolv matcher.

Men inget slutspel?

– Inte för barnen som är tolv år eller yngre. Men jag personligen tror inte att tävlingsmomentet behöver vara avgörande. Föreningar och lag har fortsatt att anmäla sig, säger Johan Ceimertz, och berättar att fram till i dag så har 100 lag anmält sig.

– Vi hade 500 lag förra säsongen och målsättningen är 600 lag den här sommaren och det ser vi som fullt realistiskt. Det handlar om att stärka upplevelsen och ge barnen minnen för livet. Det kan man göra utan slutspel.

De nya direktiven gäller pojkar och flickor som är tolv år och yngre. För dem som är födda 2004 och äldre så blir det inga förändringar. Dessa spelar först ett gruppspel och därefter ett slutspel.

– Barnen som är tretton år och äldre spelar dessutom på en betydligt större plan, säger Johan Ceimertz.

När det gäller Åhus Beachhandboll Festival så blir det dock inga förändringar alls. Alla klasser kommer att ha slutspel.

– Vi har haft flera möten med Svenska Handbollsförbundet och det kommer inte att bli några förändringar varken 2017 eller 2018, säger Mats G Jönsson, och fortsätter:

– Men vi följer så klart utvecklingen inom fotbollen och uppfattas det som positivt så är det inte omöjligt att konceptet kommer att införas även inom handbollen på sikt. Men där är vi inte de närmaste två åren.

Åhus Beachhandboll Festival har redan närmare 1 000 lag anmälda.

– Levererar man så återvänder föreningarna och det är vi tacksamma över. Och vi tror även att fotbollen kan växa sig riktigt stor, säger Mats G Jönsson.

Fakta

Åhus Beach Fotboll

Var: Täppetcabana i Åhus.

När: 1-8 juli.

Vad: Beachfotboll.

Spelregler

Matcherna startas med nedsläpp av domaren.

3 spelare + 1 målvakt på halvplan (8 år-11 år).

4 spelare + 1 målvakt på helplan (12 år-seniorer).

Matchtid är 1 x 10 min

Lika resultat i slutspelet medför straffar.

Vid boll ur spel ska den spelare som tar inkast/inspark direkt visa detta genom att lägga ner bollen eller hålla bollen med båda händerna bakom nacken. Om spelare först gör en antydan att kasta/sparka och sedan ändrar sig bestraffas laget med att motståndarlaget får inkastet/insparken istället.

Visa mer...