Annons

Första förlusten för Vranjes Slovenien

Vägen mot semifinal låg helt öppen för Ljubomir Vranjes Slovenien.
Men efter den oväntade förlusten mot Ungern ser det helt plötslig väldigt öppet ut bakom suveränen Norge.
Handboll • Publicerad 19 januari 2020
Ljubomir Vranjes.
Ljubomir Vranjes.Foto: Andreas Hillergren/TT

Först vann Island med 28–25 mot Portugal och sedan lyckades Ungern besegra Slovenien med 29–28.

Två resultat som definitivt öppnade upp fajten om den andra semifinaplatsen i mellanrundan i Malmö.

Annons

– Gruppen är ganska öppen får man säga. Island slog Portugal och vi har Portugal nästa match, så den blir jäkligt viktig, säger Sloveniens förbundskapten Ljubomir Vranjes.

Efter Portugals imponerande seger mot Sverige (35–25) i fredags fanns inte alls samma skärpa nu. Det dröjde nästan nio minuter innan Portugal lyckades göra sitt första mål och då hade Island redan ryckt till 4–0 och kopplat greppet om matchen.

I början av andra halvlek använde Portugal sitt så framgångsrika sju mot sex-spel. Underläge 12–14 svängde till portugisisk ledning 17–16, men Island svarade direkt och tog kommandot igen. Island höll sedan undan i slutet och vann med 28–25, efter bland annat åtta mål från Janus Dadi Smarason.

IFK Kristianstads Olafur Gudmundsson spelade en knapp kvart och gjorde ett mål.

Ljubomir Vranjes hade lett Slovenien till fyra raka segrar i EM, men nu stod IFK-tränaren för första gången på den förlorande sidan. Slovenerna ledde med 16–13 i paus, trots att storstjärnan Dean Bombac satt på bänken så långt. Men Ungern reste sig och vände till en uddamålsseger i en tät och spännande andra halvlek.

– Jag har bra mittnior. (Miha) Zarabec spelade inte dåligt heller. Det är en lång turnering och jag vill fördela ansvaret, säger Vranjes.

Är det förberedelser inför en eventuell semifinal som gör att du roterar?

– Nej, det är på grund av att det är en tuff turnering. Jag vill ha fräscha ben. Jag gick rätt tungt i två matcher, så det var dags att släppa ansvaret till andra bra spelare, säger han.

– Tyvärr har inte vår målvakten den dagen vi vill ha. Tar inte bollarna som vi har gjort tidigare. Jag bytte kanske lite för sent till 5–1, jag skulle kanske ha gjort det tidigare, men jag tyckte egentligen att det behövdes.

Men om Sverige, numera gruppens enda nollpoängare, förlorar mot Norge i kväll är hjälpen ingenting värd. Då är Blågult utslaget redan inför de två sista matcherna mot Ungern och Island.

Carl Göransson/TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons