"Jag är bättre golfare nu"

Åhus/Golf Artikeln publicerades
Åke Nilsson fick en fin start och leder tourfinalen i Åhus efter första dagens spel. 3 bilder
Foto:Lasse Ottosson
Åke Nilsson fick en fin start och leder tourfinalen i Åhus efter första dagens spel.

Åke Nilsson är tillbaka i gammalt gott slag.

KGK-profilen stod stadigt i vinden och tog täten direkt när tourfinalen inleddes på hemmaplan.

– Jag är en bättre golfare nu än när jag kom ut på Europatouren 2009, säger 35-åringen.

Nordens bästa spelare – både på herr- och damsidan – är på plats på Kristianstads Golfklubb i Åhus för att göra upp i finalen på Swedish Golf Tour.

Och det är, inte helt överraskande, några av hemmaspelarna som inledde bäst på nyrenoverande och högt rankade Åhus Östra.

Förre Europatourspelaren Åke Nilsson gick på par och leder herrklassen efter första dagen och i damklassen är klubbkompisen Sarah Nilsson delad tvåa efter Johanna Gustavsson.

– Visst har vi en stor fördel. Det har varit helt vindstilla i några dagar och då blir det här en helt ny utmaning för de andra spelarna, säger Åke Nilsson efter det nästan sex (!) timmar långa inledningsvarvet.

Första rundan spelades i hård vind och även regnet hittade till Åhus och gjorde första tävlingsdagen till en riktigt tuff utmaning.

– Vi var ute i 5.45, men jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Jag har varit inne i en bubbla, skrattar Åke.

– Men jag gillar att spela i vind, det är en av mina styrkor att slå bollen lågt.

Åke Nilsson fick en smakstart med en stark birdie direkt på hål 1 – och när han kom in i klubbhuset nästan sex timmar senare var han på par och överst på leaderboarden tillsammans med Erik Oja.

– Det var skönt att starta med en birdie och få lite lugn i kroppen. Jag är jäkligt nöjd med spelet, säger Åke Nilsson, som gjorde nya birdies på hål 13 och 16.

–  Jag försökte spela så aggressivt som det gick. Jag hade många chanser, men inte det riktiga flytet heller.

35-åringen återvände till Kristianstads Golfklubb i Åhus i vintras efter sju år i Araslövs GK.

– Jag ska inte säga att jag fick en nytändning, men det kan vara den sista pusselbiten, säger han.

Åke Nilsson kommer närmast från en femteplats i Danmark, han har två vinster under året och känner själv att han är tillbaka på riktigt hög nivå.

– Ekonomiskt är det inte mitt bästa år, men spelmässigt och mognadsmässigt är det i klass med när jag spelade på Europatouren för tio år sedan. Jag är där igen och känner att jag är en bättre golfare nu än när jag var ute 2009, säger Åke, som tillsammans med klubbkompisen Ludwig Nordeklint ska spela andra kvalomgången till Europatouren den 3-6 november.

– Vi får reda på vilken bana vi ska till under fredagen, säger Åke.

Efter en framgångsrik men blåsig dag avrundande Åke Nilsson och caddien Kristian Olsson torsdagen med att kika på IFK Kristianstad mot Redbergslids IK i Handbollsligan. På fredagen är golfen åter i fokus och Åke inleder dag två 09.55.

–  Det är alltid kul att ligga med i toppen. Jag ska försöka spela likadant och få i lite fler puttar, då ska jag nog kunna vara med på lördag.

Ludwig Nordeklint var länge bra med och avslutade dagen med en birdie, men hade några tuffa hål som gjorde att han stannade på 75 slag (+5) och är på en 14:e plats.

I damklassen är Yngsjötjejen Sarah Nilsson alltså delad tvåa på 76 slag och systern Emma Nilsson, som representerar Sölvesborg GK, är delad tia på 80 slag. Noterbart är att hemmaspelaren och amatören Christin Möller är delad tia.

SGT Tourfinalen fortsätter under fredagen och avslutas på lördag.

Fotnot: Prispengarna på herrsidan är 450 000 kronor och damerna spelar om 300 000 kronor.

Fakta

Leaderboard

SGT Tourfinal Åhus KGK ProAm

Herrar, efter första rundan (par 70):

1) Åke Nilsson, Kristianstads GK, Erik Oja, Högbo GK,70 slag, 3) Niklas Lemke, Öijareds GK, 71 slag, 4) Haraldur Magnus, Reykjavik GC, Jesper Billing, Bokskogens GK, 72 slag, 6) Mikael Lindberg, AIK GK, Jacob Glennemo, AIK GK, Nicolai Tinning, Sölleröd GK, Aksel Kristoffer Olsen, Stavanger GK, Per Längfors, Ringenäs GK, Axel Boasson, Keilir GC, 73 slag… 14) Ludwig Nordeklint, Kristianstads GK, 75 slag.

Damer, efter första rundan (par 72):

1) Johanna Gustavsson, Lannalodge Golfresort, 75 slag, 2) Malin Vingeskog, Saltsjöbaden GK, Isabella Ramsay, S:t Arild GK, Sarah Nilsson, Kristianstads GK, 76 slag, 5. Natalie Wille, AIK GK, 77 slag… 7. Emma Nilsson, Sölvesborgs GK, 80 slag, 10. Christin Möller, Kristianstads GK, 81 slag, 19. Emelie Borggren, Kristianstads GK, 84 slag.

Visa mer...