"Jag ser alltid det bästa i allt"

Sport Artikeln publicerades

Han bytte upp sig från VHK till IFK inför den här säsongen. Och nu är spel i elitserien med IFK Kristianstad hans huvudmål. Men än så länge får han nöja sig med spel i juniorlandslaget... Möt Erik Gannby, 17 – Månadens Talang i december.

När Vinslövsgrabben spelade Juniortelitcupen i Katrineholm helgen innan jul hade han inte en tanke på landslagsspel.

Men efter tre intensiva och minst sagt lyckosamma dagar för Skåne i allmänhet och Erik Gannby i synnerhet så växte tuppkammen på den lurige högersexan.

– Efter att jag kommit med i All Star-team så började lagkamraterna snacka om att "nu måste de ju ta ut dig till landslaget". Då började jag tänka litegrann på det men det kom ändå som en stor överraskning när beskedet kom, säger Gannby.

Förbundskaptenen Torbjörn Klingvall satt på läktaren och spanade in Gannbys framfart och det var också han som plockade ut Vinslövsprodukten i All Star-team.

– Efter turneringen snackade jag lite med honom och tog honom i hand och så. Sen sa några från förbundet att jag skulle få ett mejl om några dagar och när det väl kom så stod det att jag var uttagen i juniorlandslaget.

Den 15 januari bär det av till Katrineholm en andra gång på mindre än en månad. På programmet den här gången står två landskamper mot Norges juniorlandslag.

– Sen blir det nog något eller några träningspass också.

Tror du på mycket speltid?

– Eftersom vi är två högersexor (Gannby och Gustav Thulin) i truppen och vi ska spela två matcher så räknar jag med att få spela ganska mycket i åtminstone en av matcherna.

Erik Gannby påpekar också att Gustav Thulin är en riktigt bra högersexa och att konkurrensen är stentuff.

Men hård konkurrens är något som Gannby applåderar.

– Det sporrar mig bara och gör mig bättre. Jag är inte en sån typ som säger att " han är så bra så det är inte lönt för mig att försöka".

– Jag ser alltid det bästa i allt.Gannby har aldrigens varit med på ett Riksläger tidigare och är därför helt ny i såna här sammanhang.

– Men nu när man fått chansen känns det skitkul, säger Erik, som förklarar sin utveckling så här:

– Jag har givetvis utvecklats mycket sen jag lämnade Vinslöv för IFK Kristianstad, i IFK får jag träna med bättre spelare och kan dessutom träna både mer och hårdare, men sen får man inte glömma att Uffe Larsson har hjälpt mig oerhört mycket under min tid i Vinslöv, det är jag mycket tacksam för.

– Uffe hjälper mig för övrigt fortfarande, eftersom jag går samhälle/idrott på Söderport och han är ju lärare där, berättar den 17-årige handbollstalangen.

Var det givet att lämna Vinslöv för IFK?

– Nä, det var det faktiskt inte. Jag pratade mycket med Uffe och "Cassa" (Peter Jönsson, som tränat Vinslövs ungdomar i många år men som nu tränar IFK:s juniorlag) om hur jag skulle göra men Uffe tyckte att jag skulle ta chansen och när sen "Cassa" flyttade till IFK så kändes valet lättare, jag har ju haft honom under alla mina år i Vinslöv.

– Jag vet också att han lägger fokus på fysen och att man måste vara stark och vältränad för att komma någonstans. Och det märks också på våra träningar i IFK, säger Gannby.

Som själv spelar mer med hjärna än med kropp.

– Jag har ju inget dynghårt skott direkt så jag får förlita mig till min spänst och mina kantskott.

– Ska jag bli någonting överhuvudtaget gör jag nog bäst i att hålla mig ute på kanten.

Ödmjukhet var ordet.

– Men det måste man vara. Träna hårt, ha en ödmjuk inställning och sen kunna ta till sig alla tips och råd, det är en förutsättning för att man ska utvecklas och kunna bli något.

Inte alla 17-åringar som snackar så…Högersexan med Mr Ore (Ingemar Gannby) som pappa verkar vara en oerhört seriös idrottsman som vill satsa stenhårt på sin handboll.

Inte ens lite jullov har han unnat sig.

– Vi var ju först i Katrineholm och sen har det varit lite ledigt för vissa men jag har tränat med A-laget så jag har inte vilat.

– Men jag behöver inte vara ledig. Jag vill ta till vara på varje träningstillfälle jag får med A-laget, det ger så jäkla mycket.

Gannby tränar minst två pass i veckan med A-laget och förutom det kör han med juniorlaget och A-pojkarna, med juniorlaget och B-laget eller med Ola Månssons talanggrupp (som består av A-pojkar och juniorer).

– Det blir många olika konstellationer men det är bara för att det ska bli så bra som möjligt för individen själv.

– Jag gillar det sättet att tänka.Han har redanhunnit med att sitta på bänken i en A-lagsmatch (Guif hemma) och även om hans "huvudmål" är att slå sig in i A-laget framöver så har han en hel del annat att se fram emot i sitt handbollsliv.

Bara i januari står landslagsspel och steg 4 med IFK-juniorerna på programmet.

– Det kan inte bli så mycket bättre än så här. Vi får hoppas det fortsätter.

Så det är bara att hålla utkik, Erik Gannby lär göra väsen av sig flera gånger i framtiden.