”Jag tycker att tjejerna borde fått VIP-band precis som spelarna i Flensburg fick”

Beachhandboll/Åhus Artikeln publicerades
Ulf Schefvert coachade sitt nya lag Kristianstad HK.
Foto:Tommy Svensson
Ulf Schefvert coachade sitt nya lag Kristianstad HK.

Ulf Schefvert är ny tränare i Kristianstad HK och Bladetsporten passade på att träffa tränarprofilen i samband med beachhandbollsfesten i Åhus.

1. Vad var det som lockade att bli tränare i Kristianstad HK?

– Jag var lite i valet och kvalet om vad jag skulle göra och Sten Ravhed i KHK kan ju snacka. Jag har aldrig varit tränare för ett damlag på klubbsidan och jag bor nära Kristianstad så det föll sig ganska naturligt.

2. Vem blir assisterande tränare?

– Jag håller på att prata med en tjej men vill inte ge något namn ännu. Vi ska ta ett snack nu i helgen och se om det löser sig. Jag tror det är nyttigt med en kvinnlig röst också.

3. Vilka pusselbitar behövs för att KHK ska kunna nå SM-final?

– Det blir nog svårt att kliva direkt från en kvartsfinal till final men det är inte omöjligt om allt faller på plats. Nummer ett är att vi får vara skadefria. Att vi hittar rätt konstellationer och att både nyckelspelare och övriga spelare levererar.

4. Vad är din relation till beachhandbollen?

– Jag har ingen riktig tradition på så sätt. Jag har varit här några gånger med Karlskrona och damlandslaget. Men det är en häftig turnering med hur de har byggt upp det genom åren.

5. Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

– Jag gillar det här med att tränar man så tränar man. Gärna med ett smajl på läpparna, det får inte bli för gravallvarligt eftersom det är tillräckligt allvarligt ändå. Man ska göra det man ska göra. Jag gillar också att man har idéer och åsikter.

6. Hur ser målsättningen ut kommande säsong?

– Man ska alltid ha en målsättning som är bättre än året innan. Samtidigt har vi tappat några nyckelspelare som Mikaela Johansson och Linnea Jönsson. Det gäller att ha lite is i magen när det gäller ersättare och se vad som finns på marknaden. Det viktigaste är att det blir spelare som passar in i laget.

7. Vilken höjdpunkt från din tränarkarriär är du mest stolt över?

– Man kommer aldrig ifrån när vi med Drott slog Barcelona både hemma och borta i Europacupen. Vi hade ett kanonlag på den tiden. Det var en dröm att vara med om den resan som tränare.

8. Drott är numera ett krislag och har rasat i seriesystemet på kort tid. Kan de komma tillbaka?

– Jag och Ola Lindgren satt just och pratade om det där över en kopp kaffe. Det känns ju i hjärtat. Jag tror man måste samla de gamla Drottarna som finns i staden. Alla kan göra något. Sen om man kan komma tillbaka till samma höjder är tveksamt. Nu pratas det om konkurs och det gäller att bromsa det här ekonomiskt. Gamla meriter gäller inte längre.

9. Mellan 2005 och 2009 var du tränare för det svenska damlandslaget. Hur ser du på dagens damlandslag?

– De gjorde väl ett ok EM på hemmaplan. Men jag tycker att de ibland sätter sig på väldigt höga hästar. Det är snack om guld och silver hit och dit. Det känns inte riktigt realistiskt. Visst är det bra med självförtroende men till slut tappar man värdet i det man säger. Man måste leverera också när man pratar.

10. Till sist, vad önskar du mesta av allt just nu?

– Jag tycker att tjejerna (KHK-spelarna) borde fått VIP-band precis som spelarna i Flensburg fick.

Fakta

Ulf Schefvert

Ålder: 60 år.

Bor: Immeln.

Född: Sandviken.

Familj: Fru Anita och tre barn från ett tidigare äktenskap, Erik 27, Olle 24 och Anders 16 år.

Meriter: SM-guld 1984 som spelare i Drott. Två SM-guld och tre SM-silver som tränare i Drott.

Visa mer...