Jepson lägger av – hyllar förre tränaren

Handboll Artikeln publicerades
Foto:Peter Åklundh

IFK Kristianstads lagkapten och kulturbärare Johan Jepson lägger handbollsskorna på hyllan efter tio säsonger i IFK. Och han gör det med en hyllning till sin förre tränare i IFK.

– Hade det inte varit för Kenneth (Andersson) hade jag aldrig stannat i IFK i tio år, säger Johan Jepson till Kristianstadsbladet.

Den Karlshamnsbördige 30-åringen kom till IFK Kristianstad 2006 och har gjort tio säsonger i klubben.

Med åren har han vuxit ut till en av klubbens största profiler och mest populära spelare, inte minst genom sin uppoffrande spelstil.

– Jag tror nog att folk har gillat mig för att jag alltid har spelat med hjärtat, och det är så jag tycker att handboll ska spelas, säger Jepson.

Förra våren fick han som lagkapten lyfta SM-bucklan i Scandinavium samtidigt som glädjetårarna rann nerför hans kinder.

– Det finns såklart massvis med minnen från de här åren, men SM-guldet får väl ändå rankas som det största, det var helt fantastiskt att få lyfta SM-bucklan.

Några andra minnen som du kommer på här och nu?

– Jag kommer aldrig att glömma den säsongen vi gick upp i elitserien (2008/2009), vi hade en otrolig sammanhållning i laget och än i dag kan jag känna att det har varit en ynnest att fått vara med i det gänget. Förra säsongen var vi uppe och nosade på något liknande och det var också en härlig känsla att få uppleva, säger Jepson och lyfter sedan fram sin förre tränare i IFK.

– Att vi hade den sammanhållningen då var mycket Kenneths (Andersson) förtjänst. Han gjorde mycket för både mig och IFK under sin tid i klubben.

Man har ju bilden av att ni var rätt tajta när han tränade er…

– Så var det. Och Kenneth lockade fram något ur mig på handbollsplanen som jag inte trodde fanns. Utan honom hade jag aldrig stannat så länge i klubben.

Varför väljer du att sluta?

– Jag hade inte tänkt ta beslutet så här tidigt, men IFK ville ha ett besked tidigare än vad jag hade trott och då fick det bli så här. Men till 99 procent hade beskedet blivit det samma även om det kommit senare.

- Men om jag ska lyfta fram orsakerna till varför jag slutar så är det att jag upplevt allt som jag någonsin kunnat drömma om, herregud, jag hade ju varit nöjd med hälften. Jag har fått ta ett SM-guld med IFK, spelat Champions League, mött min favoritklubb Barcelona, det är ju saker som man inte ens kunde drömma om när man kom hit för tio år sen.

– Sen måste jag också säga att hösten varit jobbig med två små barn där hemma. Frugan har fått dra ett jäkla lass där hemma och man har haft lite dåligt samvete, så det är också en anledning till beslutet.

Jepson har suttit på det längsta kontraktet i IFK-truppen men nu till våren går det ut och han har alltså bestämt sig för att inte förlänga det utan satsa på familjen och en civil karriär.

– Jag har varit på några jobbintervjuer redan, så vi får väl se vart det landar, säger han.

IFK skriver på sin hemsida att du är en av klubbens största profiler i modern tid, vad säger du om det?

– Det är fint skrivet, men det är svårt att ta in såna ord, säger Jepson, som har svårt att se sig själv som en åskådare i Kristianstad Arena framöver.

– Bara att prata om det känns konstigt och vemodigt, precis som det kommer att kännas att lämna det här laget och det här gänget runt föreningen. Men även om det kommer att kännas jobbigt så ska jag tvinga mig dit i höst.

Men du har en del kvar att uträtta innan det?

– Ja, säsongen har ju bara börjat. Jag hoppas det blir en härlig slutspelsresa och att få avsluta den här fantastiska resan med ännu ett SM-guld hade ju varit det perfekta avslutet.