Annons

Jonas Björkman hetast i svenskmötet

TENNIS MELBOURNE. Utbränd i oktober – glödhet i januari. Tennisstjärnan Jonas Björkman, 29, har genomgått en anmärkningsvärd förvandling på tre månader.
Sport • Publicerad 17 januari 2002

–Självförtroendet är på topp. Idag spelade jag fruktansvärt bra, sade Björkman efter den något överraskande segern i svenskmötet mot Thomas Enqvist i andra omgången av Australian Open.

Smålänningen är en av tre svenskar som nu återstår i turneringen. Thomas Johansson och Åsa Svensson är också klara för tredje omgången.

Annons

Björkmans segersiffror mot Thomas Enqvist (lilla bilden) skrevs till 3–6, 7–5, 6–4, 6–2, och bakom dessa siffror döljer sig dessutom en mycket stark vändning. Enqvist hade 1–0 i set och 5–2-ledning i andra.

–Det blåste mycket i början och jag stördes av det. Jag kom helt enkelt fel in i matchen och lät honom styra spelet. Men sedan blev jag mer aggressiv, och när jag kom tillbaka från 2–5 kände jag att jag spelade riktigt bra, sade han. Enqvist, finalist i Australian Open 1999, var favorit inför svenskmötet. Att Björkman så sent som i oktober lades in på sjukhus för utbrändhet gör segern extra anmärkningsvärd.

Det var i samband med ATP-turneringen i Lyon i oktober som smålänningen kände sig sliten och fick hög puls under en match. Han bröt turneringen och tillbringade sedan två dagar på Danderyds sjukhus för provtagningar. Diagnosen blev utbrändhet. Dessutom drogs Björkman med en knäskada under större delen av fjolåret.

–Jag vilade hela november och har sedan fått bygga upp mig i lugn och ro under december. Det har stor betydelse för att året har börjat så bra. Jag har tränat annorlunda och fått tillbaka styrkan och explosiviteten. Det är viktigt för mitt spel, och jag känner att jag rör mig mycket bättre än tidigare, säger han. Fjolårets singelfacit blev en besvikelse för världsettan i dubbel. Björkman, rankad fyra i världen hösten 1997, dalade från 42:a till 57:e plats på rankingen. Under 24 turneringar ifjol åkte han ur elva direkt i första omgången och noterade en semifinalplats som bästa resultat i singel.

–Målet i år är att ta mig in på topp 30 på rankingen, att bli jämnare och undvika att åka ur i första omgången. Och det har ju börjat bra med en kvartsfinalplats i Auckland och andra omgången i Doha före det här, säger han.

Björkman har dessutom en ny tränare i år i sydafrikanen Gary Muller, men han har också behållit Thomas Högstedt.

–Thomas ville resa mindre i år. Han kommer att hjälpa mig under mina träningsveckor och hemma i Monte Carlo. När Thomas inte reser med mig gör Muller det, berättar han.

I nästa omgång väntar tolfteseedade argentinaren Guillermo Canas, Argentina.

–Canas spelar lite som Enqvist. Spelar jag som idag så har jag en väldigt bra chans. Även Åsa Svensson imponerar i Australian Open. Hon vann med 6–4, 6–1 mot Conchita Martinez, Spanien, finalist 1998 och så sent som för två år sedan i semifinal i Australian Open. Även om Martinez är en stjärna i dalande är den 39-rankade spanjorskan ändå nästan 60 placeringar högre än Svensson, rankad 104.

Därmed är Åsa för tredje gången i karriären framme i tredje omgången av Australian Open, och det finns hopp om avancemang där också. Där väntar Martina Sucha, Slovakien, rankad 51.

Thomas Johansson är också klar för tredje omgången efter en lätt seger med 6–4, 6–1, 6–4 över Markus Hipfl, Österrike. Johansson möter Younes El Aynaoui, Marocko, i nästa match. Däremot föll Andreas Vinciguerra mot amerikanen Taylor Dent i tre raka set, 3–6, 4–6, 2–6.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons