"Kalle" Green har fått fart på sin Toyota

Rally/Hässleholm Artikeln publicerades
Johan "Kalle" Green, Hässleholms MK och Kevin Athley, Växjö MS, poserade på pressträffen inför Snapphanerallyt. 2 bilder
Foto:Tommy Svensson
Johan "Kalle" Green, Hässleholms MK och Kevin Athley, Växjö MS, poserade på pressträffen inför Snapphanerallyt.

Johan ”Kalle” Greens första fulla säsong i rally-SM slutade med succé och Hässleholmsföraren kunde i fjol köra hem en stark bronsmedalj.

Inför 2017 spändes bågen än högre och med ny ”vinnarbil” laddade ”Kalle” om, men i stället för ny succé blev det snudd på katastrof.

Den nyinköpta Toyota Corollan visade sig vara allt annat än en vinnare och säsongens första halva kantades av tekniska problem.

– Jag tror att detta är mitt värsta år sedan jag började köra rally och då ska man veta att jag ändå haft en del strulsäsonger tidigare, konstaterar Johan ”Kalle” Green inför starten i helgens Snapphanerally.

Till vintersäsongen kom han med både ny kartläsare (Kevin Athley) och ny Toyota Corolla, vinnarbilen nummer ett i klassen trimmat 2 WD.

Siktet var högt inställt, men direkt började problemen. Främst var det väghållningen och bromsarna som bråkade, berättar Johan ”Kalle” Green.

– Det tog flera tävlingar och andra tester innan vi kom underfund med vad som var problemet och utan att ta i allt för mycket, jag ger inte mycket för hans tekniska kunskaper, han som byggde bilen.

SM-säsongen fick ett abrupt slut i South Swedish Rally där det dock inte var Toyotan som strulade utan i stället ett förarmisstag som innebar att Toyotan blev trehjulig.

– När vi kom hem från SSR beslöt vi att lägga ner SM för det här året och i stället satsa på Sydsvenska Rallycupen/DM där vi trots allt låg åtta i klassen efter tre tävlingar.

Men inte heller detta ville sig för ”Kalle” och i Växjö blev det nytt bakslag med bruten tävling som resultat.

– Då var det väldigt nära att bilen hamnat i skamvrån och att jag dammat av den gamla Golfen, den funkade i alla fall, berättar ”Kalle”.

Fast samtidigt blev detta lite av en vändning för den hårt prövade Toyotaduon och bara någon vecka senare kom första totalsegern i Södra Sunnerbo MK:s ”Semesterturen”. Något som tände rallygnistan igen, enligt ”Kalle”.

– Det var så kul att vinna, vilket gjorde att vi även anmälde oss till Eslövs nya sprint helgen efter, och även där blev det seger.

Nu tror och hoppas man att allt strul är slut och att bilen ska fungera klockrent för resterande del av 2017. För ”Kalle” trivs ändå ypperligt i Toyotan som han menar är en mycket bättre rallybil än Golfen.

– Toyotan går att köra mycket tuffare, den både styr in bättre samtidigt som bakändan sitter i spåret.

Så trots allt andas 38-åringen från Sösdala optimism inför dagens hemmatävling och där är målet enkelt.

– Nu ska vi bara vinna!

Fast det blir inte enkelt erkänner ”Kalle”, konkurrensen är hård samtidigt som han vet att han är handikappad av en lite tröttare motor än konkurrenterna. Främst är det Gullabos Mattis Olsson han klassar som störste utmanare om segern.

– Min motor byggdes 1998 och har säkert minst 20 hästkrafter mindre än de övriga Toyota-kompisarnas. Detta bekymrar mig dock inte så mycket, jag har ju redan visat att jag kan hänga med ändå.

– Fast under vintern ska den ändå bytas ut mot en ny fräsch maskin, avslöjar ”Kalle”.

Resten av året tänker han planera efter hur det går i dagens tävling på hemmaplan, skulle det gå bra kan det även bli start i SM-finalen East Sweden Rally.

– Det skulle vara kul att känna på lite SM-motstånd igen innan året är slut och samtidigt få lite försmak på 2018.

Men först är det seger på hemmaplan som väntar innan det är dags att återigen spänna SM-bågen för ny medalj…

Fakta

Johan "Kalle" Green

Ålder: 38 år.

Familj: Sambon Ida och döttrarna Ella och Maja.

Yrke: Egen entreprenadfirma.

Bor: Sösdala.

Klubb: Hässleholms MK.

Bil: Toyota Corolla Grupp H.

Största framgång: SM-brons 2016.

Största motgång: Många, han har svårt att välja…

Aktuell: Favorit i DM-klassen R2 och R3 i Snapphanerallyt.

Visa mer...