”Känns fantastiskt roligt”

Sport Artikeln publicerades

Cirka 500 cyklister fanns under söndagen på plats vid Hovdala slott utanför Hässleholm, då årets upplaga av Snapphaneturen ägde rum.

Det är andra året i rad som Hässleholms cykelklubb anordnar Maraton-SM för mountainbike i samband med Snapphaneturen.

Ett arrangemang som i år lockade hela 500 cyklister, vilket är deltagarrekord för tävlingen.

–  Det känns fantastiskt roligt, kommenterar Ola Persson, som är ansvarig för tävlingscentrum under Snapphaneturen.

30-40 funktionärer har i två veckors tid arbetat hårt med att förbereda tävlingen, och Ola Persson var så sent som i lördags själv ute med gräsklipparen och finputsade till det sista.

–  Det krävs hårt arbete för att få till en så här vacker bana, kommenterar han.

Ingen Engen

Banan är en 75 kilometer lång sträcka, till största del bestående av skogsstig i blandad terräng. Den är både backig och snirklig, något som verkar uppskattas av både åkare och Svenska Cykelförbundet.

–  De som säger att Skåne är helt platt har inte varit här och cyklat, skojar Ola Persson.

På grund av VM i Sydafrika saknades tyvärr förra årets damvinnare, OS-sexan Alexandra Engen.

I herrarnas elitklass fanns det, VM till trots, många intressanta åkare på plats.

Fjolårets SM-segrare Magnus Darvell nämndes som en av förhandsfavoriterna, precis som Fredrik Ericsson, vinnare av förra helgens Cykelvasan.

Båda dessa herrar var länge med i täten och dom slutade till slut trea respektive tvåa. Vann gjorde istället en annan topptippad cyklist, Team Nordic Cycling-Cannondale-åkaren Calle Friberg.

–  Den här tävlingen har varit mitt mål hela säsongen, så naturligtvis känns det underbart att bli svensk mästare, säger en glad Calle Friberg, när Bladet haffar honom bara minuter efter målgång.

Friberg har, efter ett maraton-uppehåll på två år, tagit satsning på långlopp och på Cykelvasan var han endast en spurt ifrån medalj.

–  Nu var jag minuten före och slapp spurtstrid. Det ska bli härligt att få dra på sig mästartröjan, säger Calle Friberg.

Krävande bana

I damklassen hette segrarinnan Jennie Stenerhag, hemmahörande i Falun. Hon slet sig, tillsammans med Emmy Thelberg, Härnösands CK, loss från det övriga fältet vid ett relativt tidigt stadie.

–  Sedan, vid cirka 60 kilometer, attackerade jag i en brant backe och lyckades få till en lucka, kommenterar Jennie Stenerhag, Falu CK.

Stenerhag utökade sin lucka och segern skulle senare visa sig vara ohotad. Hon passade också på att hylla banan.

–  Det är verkligen en rolig bana att köra, väldigt krävande, avslutar Jennie Stenerhag.

Både åskådare och åkare har bara talat gott om SM-tävlingen i Hovdala. Arrangemang nästa år borde väl därmed vara självskrivet. Eller?

–  Nej, nästa år tar vi en paus i arbetet. I stället siktar vi på att arrangera en EM-tävling i framtiden, avslutar Ola Persson.