Kappelin sågar svensk handboll: "Det är så förlegat"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Richard Kappelin sågar svensk handboll.
Foto:Tommy Svensson
Richard Kappelin sågar svensk handboll.

Richard Kappelin stängde butiken i första halvlek och var en av IFK Kristianstads segerorganisatörer mot Wisla Plock. Efter matchen sågade han svensk handbolls syn på Champions League.

– Inga lag i hela världen spelar så många matcher på kort tid som vi gör i Sverige, säger han.

IFK Kristianstad–Wisla Plock 25–24 (15–10)

IFK: Philip Henningsson 5, Olafur Gudmundsson 4, Albin Lagergren 4, Tim Sörensen 4, Helge Freiman 3, Viktor Hallén 2, Stig-Tore Moen Nilsen 2, Mario Lipovac.

Richard Kappelin var 52-procentig när IFK Kristianstad gick en till stabil halvtidsledning med 15–10 mot Wisla Plock. Matchen svängde fram och tillbaka, men när polackerna hade vänt i andra halvlek var Kappelin återigen en av spelarna som klev fram i avgörande lägen.

IFK kunde till slut vända tillbaka och vinna – en seger som gör att man avancerar till en slutspelsplats i gruppen.

– Det var riktigt viktiga poäng och jag kände att vi var jäkligt taggade på att ta den här segern. Det är oerhört starkt när vi ligger under i andra halvlek att ändå komma tillbaka och vända och vinna, säger Kappelin.

– När vi är i den här svackan i matchen behöver man också göra den här extraräddningen som ger energi till laget, fortsätter han.

IFK-tränaren Ola Lindgren hade inför matchen varit kritisk till IFK:s spelschema som bland annat innebär att man spelar två matcher i veckan innan returmötet med Wisla Plock nästa söndag.

Efter segern i Kristianstad ville Richard Kappelin lyfta blicken mot svensk handboll i stort och ett system som han beskriver som ålderdomligt.

– Jag måste säga att jag är oerhört kritisk till hela upplägget. För det första kan man ju ta det här med poolspelet, det är så förlegat. Det finns inga lag i hela världen som spelar så många matcher på kort tid som vi gör i Sverige. Visst, Tyskland spelar många matcher, men de har inget slutspel och har en längre säsong än vad vi har, säger Kappelin.

IFK-målvakten berättade att han medvetet inte gick för fullt i mötet med HK Malmö i torsdags. Allt för att kunna orka med mötet med Wisla Plock. Nu tycker han att ledningen i svensk handboll behöver förändra ligasystemet.

– Vill man komma upp ett snäpp på Europarankningen behöver man lyfta blicken. Man borde premiera mästaren. Nu har vi haft marginalerna med oss mot Malmö och Wisla Plock, men det har man inte alltid, säger Kappelin.

– Svensk handboll behöver bli proffsigare. Vi är i en egen liten bubbla här där alla lag spelar i stort sett likadant. Tittar man på vår match mot Malmö och den här så är det två helt olika sporter.

I veckan väntar en seriefinal mot Alingsås på tisdag och därefter hemmamatch mot IFK Skövde innan man åter kan börja fokusera på Wisla Plock. Ett smått komiskt spelschema, menar Kappelin.

– Här har vi en otroligt viktig match på söndag, både för oss och för svensk handboll, och då ska vi tugga i oss två seriematcher samma vecka, säger han.

– Jag har varit utomlands i sju år och när man kommer tillbaka så har det inte hänt något med svensk handboll. Det måste skapas förutsättningar att kunna spela i Europa för topplagen. I Danmark har de två lag med i Champions League och man skulle ju vilja att till exempel Alingsås också skulle vara med i de två lägre grupperna.