Kapten Hållström lovar köra så det ryker under SM

Sport Artikeln publicerades

Ska du bada i Ivösjön i helgen? Är du kanske orolig över snabba racerbåtar som saknar förare? Lugn, sjökaptenerna står uppe på bryggan. Det anordnas ju SM i modellbåtar.

Strandängens badplats i Bromölla. Solen skiner som vanligt och redan under tidig förmiddag har badgästerna börjat samlas vid stranden. En bit bort hörs ett surrande ljud. Nej, det är inga vuvuzelor. Det är uppvärmning inför SM i modellbåtar som går av stapeln i helgen.

– Vi vill synas, det är därför vi kommer att vara här vid badplatsen i år. Vi stör ingen som bara vill bada, men samtidigt kan man enkelt gå hit och titta om man är nyfiken, säger Daniel Hållström, ordförande i Hanöbuktens Modellbåtklubb.Just det, den gamle lagkaptenen i Kristianstads IKhar äntligen fått tid nog att ägna sig helhjärtat åt sin barndomshobby.

– Det var farsan som höll på när jag var mindre. Jag började väl köra när jag var sju år. Men sedan dess har ju hockeyn tagit nästan all tid, säger han.

Nu är han alltså ordförande i föreningen som har fått 36 nya medlemmar bara det senaste året. Det är en ökning med nästan 100 procent. Och innan 2010 ska sammanfattas hoppas Hållström att man är uppe i över 100 medlemmar.

SM är ett stort sett i rätt riktning. Det kan man konstatera redan nu.

Att köra modellbåtar är i stort sett samma sak som att köra radiostyrda bilar. I många fall går det till och med lite snabbare. Och så ser det häftigare ut. Små racerbåtar som flyger fram i vattnet och kan vända på en femöring om föraren så vill.

Just i Bromöllas SM-tävlingar kommer topphastigheten att ligga någonstans kring 40 km/h. En bit ifrån toppfarterna i SM-deltävlingarnas lite större klasser.

– Man kan säga att den här SM-tävlingen är mer för bredden. Alla ska kunna vara med. När jag blev ordförande i föreningen var det med uppdraget att växa. Vi vill synas så mycket som möjligt, säger Daniel Hållström.Bara ett stenkast från badstranden kommer det att vara full fart hela helgen. Förutom försäljning av hobbysaker kommer även MFK Snobben att ha uppvisning med sina modellflygplan.

Och så ska det så klart tävlas också.

– Från vår klubb har vi 14-15 stycken som kommer att delta, så vi hoppas så klart på storslam, säger Daniel Hållström.

Fyra av helgens sex tävlingsklasser har SM-status. Och det kommer att gå vilt till. Alla tävlande startar samtidigt och ska sen köra så många varv som möjligt på 20 minuter runt en markerad bana.

– Det gäller att hålla tungan rätt i mun, konstaterar Daniel Hållström.

Vad händer om man kraschar?

– Ja, båtarna är ju gjorda av glasfiber så visst kan det bli skador om man krockar. Ofta är det propellern eller rodret som går.

Men man får inte knuffa motståndare hur som helst?

– Regler är ju regler, domarna får döma, ler Hållström

– Nej, men man får först ett gult kort, men det ska mycket till innan man diskvalificeras.Förberedelserna håller på ini sista stund. Klubbens vice ordförande Daniel Lindborg är lite sent ute.

– Lite för sent egentligen, säger han samtidigt som han testkör sin nybyggda vita tävlingsbåt.

Att bygga en duglig båt är faktiskt inte särskilt dyrt. Skrovet kan köpas för dryga 500-lappen och allt som allt behöver en båt inte kosta mer än 1 500 kronor.

– Det ska finnas för alla. För dem som vill köra lite mindre båtar och för dem som verkligen vill satsa. Jag tror det är många ungdomar som säkert tycker detta är roligt men som knappt vet att det finns, säger Hållström.

– Vi hoppas ju få in yngre medlemmar. Det är lite att mecka med, men det är egentligen sånt som vem som helst klarar av. Och sen hjälper vi i föreningen alltid till.

På lördag klockan 10.00 går första startskottet.

Räkna med att det körs så det ryker.