Karlskrona nära jätteskräll mot IFK – Lagergren hjälte

Tabelljumbon HIF Karlskrona var nära en jätteskräll mot serieledande IFK Kristianstad. Men trots underläge med sju bollar i första halvlek lyckades IFK, mycket tack vare Albin Lagergren, vända och vinna i matchens sista anfall.
Handboll/Karlskrona • Publicerad 6 februari 2018
Gunnar Steinn Jonsson.
Gunnar Steinn Jonsson.Foto: LENA EHRING

HIF Karlskrona, jumbo i Handbollsligan, hade inga planer på att göra kvällen enkel för serieledande IFK Kristianstad. Hemmalaget överraskade ett reservbetonat IFK i den första halvleken som man stundtals dominerade totalt.

IFK-tränaren Ola Lindgren tvingades till två timeouter samtidigt som Karlskrona ryckte ifrån till en sjumålsledning (!) vid ställningen 12–5. Gästerna var ihåligt bakåt samtidigt som Karlskronamålvakten Vladan Abramovic storspelade.

Det tog en dryg kvart innan IFK, som saknade Olafur Gudmundsson, Helge Freiman och Tim Sörensen, fick bättre tryck i spelet. Albin Lagergren, som var tillbaka i laget igen efter hjärnskakningen i EM, fungerade både som mittnia och högernia och såg ut att vara i oförskämt bra form.

Gästerna tog upp jakten och i paus var Karlskronas ledning nere i tre bollar (17–14). I andra halvlek var IFK sedan en boll bakom vid flera tillfällen innan Karlskrona ryckte på nytt fram till 23–20. En period där ett slarvigt anfallsspel fortsatte att plåga IFK.

Men anförda av en stekhet Albin Lagergren blev det till slut två nya poäng. När landslagsstjärnan satte 26–25 efter 47 minuter var det också första gången IFK hade ledningen i matchen sedan Mario Lipovac 1–0-mål.

Avslutningen blev förvisso jämn och Karlskrona vägrade släppa taget om serieledaren. Trots att IFK ledde med 30–28 med drygt fyra minuter kvar var ställningen helt jämn när Lars Möller Madsen satte 30–30 med 2,30 kvar.

Stig-Tore Moen Nilsen gjorde sitt sjätte mål fram till 31–30 för IFK, men Tobias Nordahl kvitterade snabbt till 31–31.

I matchens sista anfall blev till slut Albin Lagergren (vem annars?) som avgjorde med ett skott utifrån. Det var också Lagergrens tionde mål i matchen.