Katarina från Åhus ska hitta framtidens triathleter

Sport Artikeln publicerades

TRIATHLON För tio år sedan var Katarina Andersen bofast i landslaget. Nu leder hon det. Sedan nyår är 35-åringen från Åhus förbundskapten för juniorlandslaget i triathlon.

– Målet i år är NM. Sedan får vi se, säger Katarina inför årets triathlonsäsong.
Katarina Andersen var själv en mycket duktig triathlet i slutet av 80-talet och början av 90-talet.
Hon började som friidrottare, men lockades in i triathlon av Kristianstadsprofilen Kennie Olsson, och upptäckte snabbt att det var en sport som passade henne.
– Jag var ändå 20 år när jag började, så direkt purung var jag inte, berättar Katarina. I åtta-nio år satsade Katarina Andersson, som hon då hette, stenhårt på triathlon.
Det räckte till ett SM-guld på kortdistans, ett SM-guld på halvdistans, och ett antal EM och VM.
– Men på VM räckte jag aldrig riktigt till, jag tror jag som bäst kom 39:a på VM 1993. På det var jag bästa svenska, säger Katarina.
Redan i slutet av 80-talet flyttade Katarina Andersson till Danmark efter att ha träffat en dansk, och under hela 90-talet fick hon pendla över sundet för landslagssamlingar, tävlingar och läger. – Det fungerade bra, i synnerhet som jag bodde i Odense där Danmarks största triathlonklubb fanns. Jag tränade med dem, och då danskarna låg lite före oss i triathlon på den tiden, så gav det en hel del.
Den egna elitsatsningen lades på hyllan för gott i samband med att Katarina och hennes danske make skaffade barn i mitten av 90-talet.
Men sporten kunde hon ändå inte släppa.
– Man var ju liksom mitt i smeten... när jag kom till simhallen för att köra babysim med den lilla, så var det alltid någon triathlet framme och snackade och frågade en massa... så jag fortsatte som tränare mer eller mindre direkt efter att den aktiva karriären avslutats. Så småningom gick flyttlasset tillbaka till Sverige igen, Katarina och maken Jens-Ola bosatte sig i Borlänge i Dalarna. Under åren i Danmark hade Katarina utbildat sig till idrottslärare, och både hon och maken fick jobb i Borlänge.
Men efter ett tag började Katarina sakna tävlandet.
– Jobbet som idrottslärare ger mycket av ämnena motion och hälsa som också intresserar mig mycket – men jag saknade tävlingsbiten, berättar Katarina.
När hon såg att Triathlonförbundet sökte en förbundskapten för juniorerna, så anmälde sig Katarina som intresserad av jobbet.
Hon känner ju förbundskaptenen för seniorerna väl – Henrik Nöbbelin kommer nämligen från Bromölla, och var aktiv under samma period som Katarina. Henrik var förresten förbundskapten även för juniorerna tidigare, men när arbetet blev lite för omfattande så beslöt sig förbundet för att söka en kapten som tar hand om de unga talangerna, både tjejer och killar.
Det blev Katarina Andersen.
Hur ser det ut på talangsidan då, Katarina?
– Det är lite svårt att säga. jag är ju fortfarande väldigt ny i jobbet, och säsongen har precis börjat för triathleterna. Men det finns en junior i Helsingborg, Robert Lövdahl, som är mycket lovande, liksom en duktig tjej i Malmö som heter Therese Omme.
Inga talanger härifrån trakten?
– Ingen som jag sett tävla ännu, men jag vet att det finns ett par duktiga juniorer.
Vad är ditt mål för juniorerna den närmaste tiden?
– Rent konkret tävlingsmässigt är det NM som går nu i sommar. EM och VM för juniorer går också i samband med att stora VM avgörs, men där har vi ingen junior med.
– Annars handlar det just nu mycket om att bilda gruppen som ska vara stomme i landslaget och att sätta målen för säsongerna framöver.
Går du in och styr upp träningsupplägget för juniorerna i landslagsgruppen?
– De flesta går på trithlongymnasiet i Motala, och de utformar sitt träningsupåplägg tillsammans med Micke Thorén, som är lärare där. Jag ochj Micke har mycket kontakt och det fungerar väldigt bra. Tanken är väl att jag ska lägga mer kraft på träningsupplägget för dem som inte går på triathlongymnasiet. Tidigare var Erik Björkman från Kristianstad förbundskapten. Nu tar du som Åhustjej över tillsammans med Bromöllasonen Henrik Nöbbelin. Varför är det en sådan dominans på folk härifrån inom triathlonförbundets ledning?
Katarina skrattar stort:
– Det har jag faktiskt ingen aning om, säger hon.
Triathlon är en sport där det tar många år för utövarna att bli riktigt duktiga. De flesta triathleter i världsklass är runt 30 år gamla.
Skulle det då inte vara roligare att ha hand om de äldre triathleterna?
– Nja, ler Katarina.Vi får ta en sak i taget. Nu har jag börjat med juniorerna, sedan får vi se vad som händer.
Hon blickar ut över den välfyllda badstranden vid Åhusbryggan.
Katarina Andersen är hemma hos föräldrarna i nordöstra Skåne och hälsar på tillsammans med barnen, ett par veckors ledighet ensamma innan maken Jens-Ola också får semester.
Fast frågan är hur mycket semestrande det blir...
Om en och en halv vecka går triathlon-SM. Två veckor senare är det dags för VM. Och NM. Och EM.
Det låter åtminstone i mina öron som fullt upp för en nybliven förbundskapten.

FAKTA
Namn:Katarina Andersen.
Bor:Borlänge.
Född:Åhus.
Familj:Maken Jens-Ola, barnen Ida 5 år och Andreas 2 år.
Yrke:Idrottslärare vid Falu frigymnasium.
Aktuell:Nybliven förbundskapten för juniorerna i triathlon. Av Cecilia Svensson