Annons

KDFF och Therese har ett tufft jobb framför sig

Det är skillnad på division I och allsvenskan. Allsvenskan innebär pengar från Fotbollförbundet. Innebär att man syns i media. Men sportsligt är det tufft. Fråga Therese Björk - hon vet. 27-åringen har åkt ur allsvenskan tre gånger - med tre olika klubbar. Det ska inte bli en fjärde.
Sport • Publicerad 3 april 2008
Therese Björck och KDFF får säkerligen ingen spikrak väg mot nytt kontrakt. BILD: TOMMY SVENSSON
Therese Björck och KDFF får säkerligen ingen spikrak väg mot nytt kontrakt. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

- Nu får det räcka, säger Therese och smäller i ett spik.

Sen någon månad tillbaka arbetar Therese som snickarlärling hos Henrik Nygren. För även om villkoren för spelarna i damallsvenskan har blivit bättre så kan de inte jämföras med hur det är för spelarna i herrallsvenskan.

Annons

- Vi måste ha ett jobb vid sidan av fotbollen, annars funkar det inte, säger Therese som trivs som snickarlärling.

- Det är hur kul som helst.

Vad gör du?

- Jag målar, isolerar och en massa andra saker.

Kristianstads DFF gör comebacki damallsvenskan. Och nykomlingar har av tradition ett jobbigt år framför sig. Det där känner Therese Björk till. Hon har åkt ur allsvenskan med Kristianstad/Wä, med Jitex och med Karlstadslaget QBIK.

Kristianstad/Wä 2001.

- Vi hade ett mycket bra lag på papperet med spelare som Therese Sjögran, Sara Johansson och Karin Ottosson men vi fick inte ihop lagbygget.

Jitex 2006.

- Jitex satsade stenhårt inför comebacken i högsta serien och hade stora visioner. Tyvärr så föll vi på att vi saknade rutin. Vi åkte i den allra sista omgången.

QBIK 2007.

Annons

- QBIK hade rutin så det räckte och blev över, men det kändes tyvärr som vissa spelare var mätta. Vi krigade i botten hela säsongen och personligen så tyckte jag att det var ett riktigt jobbigt år.

Det var inte självklartatt Therese skulle återvända till Kristianstad och KDFF. Dels trivdes hon väldigt bra i Göteborg (Jitex) - och dels var hon trött på att spela för ett bottenlag i allsvenskan.

- Det är jobbigt, inte minst mentalt. Du vet att det finns ett antal måste-matcher och då är risken stor att man spänner sig och spelet låser sig.

- Sen var jag trött på att åka långa resor och nästan aldrig få vinna.

Men så ringde Thomas Mårtensson - och berättade om livet i KDFF och då kunde Therese inte säga nej.

- En stor del av mitt hjärta finns i KDFF och när klubben nu var tillbaka i högsta serien så var det svårt att säga nej.

Hon känner igen sitt KDFF.

- Stämningen är lika bra som när jag lämnade klubben, sen har det hänt mycket positivt vid sidan av planen. Organisationen runt laget är mycket bättre precis som konkurrensen om platserna i laget.

Enligt Thomas Mårtenssonär Therese en spelare som KDFF saknade förra säsongen.

- Vi har Angelique till vänster, men till höger har vi saknat en spelare som kan utmana sin back och ta sig runt och slå bra inlägg. Therese är som gjord för den rollen. En naturlig högerbreddare, som vi ska se till att mata med bra bollar.

Annons

En högersida med Johanna Jönsson och Therese Björk.

Två bollskickliga spelare.

- Jag tror att vi kompletterar varandra bra, säger Therese som anser att hon är en bättre spelare idag jämfört med när hon lämnade KDFF för ett par säsonger sedan.

- Jag är snabbare med boll, och så har jag skaffat mig en hel del erfarenhet.

Dessutom har hon en känslig högerfot. Perfekt vid fasta situationer.

Therese debuteradei allsvenskan 1999. Som 17-åring. Hon har alltså hunnit skaffa sig en hel del rutin.

- Man ska vara medveten om att det är stort steg mellan division I och allsvenskan.

Hur klarar man detta mentalt?

- Vi pratar om det. Och så tränar man hårdare för att få ett högre tempo.

KDFF har matchat en hel del mot killar under försäsongen. På gott och ont, enligt Therese Björk.

Annons

- Det blir en annan typ av fotboll. Mer ryck och snabba vändningar, och det är positivt. Sen lär vi oss tänka snabbare, att vara mer på tårna.

- Sen är det en myt att det blir mer närkamper, jag tycker tvärtom. Killarna är så snabba, att vi aldrig riktigt hinner in i situationerna.

Hon går in på sin sjätteallsvenska säsong. Hon har gjort så väl flick som U21-landskamper. Men landslaget är inget hon tänker på.

- Absolut inte. Jag gör mitt bästa, sen får man se hur långt det räcker. Men allsvenskan är ett förstås ett bra skyltfönster.

Hur bra blir KDFF?

- Det viktigaste är att vi hamnar på rätt sida nedflyttningsstrecket, sen tror jag att vi har kapacitet att kriga om en plast i mitten. Om vi har marginalerna på vår sida vill säga.

Saknar ni något?

- Ett par tuffingar hade inte skadat. Spelare som inte kliver undan, och som vinnr de där viktiga bollarna i respektive straffområde. Det kan jag sakna, säger Therese, som längtar till söndagens seriepremiär - Djurgården på Vilans Ip.

- Det kan inte bli bättre. Tänk att få sätta en boll bakom världens bäste målvakt Nadine Angerer, säger Therese och ler.

Vad tror du om publiksiffran?

- Det snackas mycket fotboll på stan och jag hoppas verkligen att det blir mycket publik.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons