KDFF-spelare i huvudroll när Nigeria vann

Fotboll Artikeln publicerades
Rita Chikwelu, längst till höger, firar Nigerias 1–0-mål.
Foto: Laurent Cipriani
Rita Chikwelu, längst till höger, firar Nigerias 1–0-mål.

Thomas Dennerbys Nigeria vann måstematchen mot Sydkorea i fotbolls-VM. 2–0 i Grenoble innebär att den afrikanska stornationen fortfarande har chansen att nå åttondelsfinal.

Kristianstads DFF-spelaren Rita Chikwelu spelade från start och låg bakom Nigerias ledningsmål i första halvlek.

Nigeria och Sydkorea förlorade båda sina premiärmatcher och onsdagens möte på Stade des Alpes var avgörande för vilket lag som skulle kunna fortsätta drömma om realistiskt spel i åttondelsfinal. Svaret blev Nigeria – mycket tack vare Sydkorea.

Det asiatiska laget gjorde matchens avgörande 1–0-mål, ett självmål genom Kim Do-Yeon i den 29:e minuten. Mittbacken skulle rensa bort en långboll från Kristianstads DFF:s nigerianska mittfältsstjärna Rita Chikwelu. Men Do-Yeon fick bollen på knät så att den ändrade riktning och ställde den framrusande målvakten Kim Min-Jung.

Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby valde att peta förstamålvakten Tochukwu Oluehi efter 0–3-förlusten mot Norge i lördags. 18-åriga ersättaren Chiamaka Nnadozie imponerade och höll nollan i sin VM-debut.

– I dag var vi mer disciplinerade än mot Norge, vi gjorde inga misstag alls, säger Dennerby i en intervju med Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Sydkorea pressade på för ett kvitteringsmål, framför allt i andra halvlek, men då bröt Nigeria på egen planhalva och kontrade in 2–0 i 75:e minuten. Anfallsstjärnan Asisat Oshoala var kylig i avslutningsfasen och vinklade in bollen från dålig vinkel.

– Spelar vi så kompakt som vi gjorde i dag då vet vi att vi kommer skapa chanser för spelare som Asisat, säger Dennerby.

Nigeria, med sju damallsvenska spelare i VM-truppen men med Piteås försvarsstjärna Faith Ikidi Michael knäskadad, sköt därmed – med största sannolikhet – gruppfyran Sydkorea ur mästerskapet.

Inför kvällens toppmatch mellan värdnationen Frankrike och Norge ligger Nigeria trea i grupp A. På samma poäng (tre) men med sämre målskillnad och en match mer spelad än Frankrike och Norge.

På måndag möter Nigeria värdnationen i Rennes. Går den afrikanska stornationen till åttondelsfinal (dit de sju gruppettorna och tvåorna samt fyra bästa treorna avancerar) är det blott andra gången i VM-historien – och första gången på 20 år.

– Nu ska vi spela mot Frankrike, ett riktigt bra lag. Förhoppningsvis kan vi få en liten framgång, säger Dennerby.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.