KHK gjorde läxan och bromsade ner Västerås

Handboll/Västerås Artikeln publicerades

25–20 (11–10) borta mot VästeråsIrsta.

Kristianstad HK vägrar släppa kontakten med topplagen.

– Två tunga poäng, myser tränaren Ulf Schefvert.

Kristianstad HK kom till spel utan skadade världsmålvakten Lucie Satrapova och giftige högersexan Nicolina Zadravec.

Dessutom hade skyttedrottningen Asli Iskit legat sjuk på hotellrummet hela natten och började på bänken.

– Det kändes verkligen osäkert inför matchen, men vi gjorde alla ett otroligt bra jobb i dag, säger lagkaptenen Caroline Månsson direkt efter matchen.

En uppfattning som delades av tränaren Ulf Schefvert.

– Nu kan man se fram emot en riktigt skön hemresa.

Varför vinner ni?

– Framför allt så lyckas vi bromsa ner deras fart. Det är ingen hemlighet att de gör många av sina mål på kontringar, och det ville vi stoppa – och det gjorde vi också. 20 insläppta mål på bortaplan är mer än godkänt.

Framåt då?

– Det går lite i perioder, men 25 mål är inte dåligt. Det är många som bidrar under matchen och när det ska avgöras så kliver Asli (Iskit) fram, säger Schefvert.

Turkiskan var rejält förkyld när laget anlände till Västerås under torsdagen och blev dessutom sämre under natten. Det var först i samband med värmningen som skyttedrottningen gav klartecken.

– Jag försökte spara henne under den första halvleken, men när Martina (Crhova) fick ont i hälen så var jag tvungen att byta in henne.

Byta kunde inte Louise Neidenström göra. Med Lucie Satrapova på skadelistan så har KHK nu bara en målvakt. Och Ulf Schefvert drog efter andan i slutet av den första halvleken när Louise Neidenström plötsligt började halta.

– Hon fick en boll på tån, men det var ingen större fara.

Vad händer på målvaktsfronten?

– Vi har hört oss för, men det troligaste är att vi lånar Julia Mårtensson från IFK Kristianstad så länge Lucie är borta.

Och hur länge är det?

– Ett par veckor, inte mycket längre än så.

Matchen i Bombardier Arena var spelmässigt jämn under den första halvleken. Båda lagen stod bra bakåt men hade förtvivlat svårt att få till det uppställda anfallsspelet.

I andra halvlek kopplade KHK snabbt ett grepp om matchen. Ett grepp man sedan aldrig släppte. Maja Hansson kontrade in 17–14 och satte hemmalaget i en rejäl brygga.

Men det var först när Asli Iskit trollade in 23–20 helt på egen hand som tvåpoängaren var hemma.

– Vi körde verkligen hela vägen in i kaklet, säger Caroline Månsson, som inte hade något emot att spela mycket.

– Inte när det går så här bra. Det är bara roligt.

Nu väntar nyårsfirande innan KHK startar upp träningen på nytt den 2 januari.

Och därefter väntar retur mot VästeråsIrsta.

– Hemma är vi starka och där vill jag inte gärna att vi släpper några poäng. Men då gäller det att vi är lika disciplinerade som i dag, säger Ulf Schefvert.

VästeråsIrsta–Kristianstad HK 20–25 (10–11)

KHK: Asli Iskit 6 (3), Caroline Månsson 4, Martina Weisenbilderova 4, Martina Crhova 3, Sarah Carlström 3, Maja Hansson 2, Zoe Afram 2, Cyndi Birberg.