KIK-produkten räds inte tuffare kvartsfinalmotstånd

Ishockey. Artikeln publicerades
Timothy Liljegren. KIK-produkten som blir draftad av NHL i nästa vecka.
Foto: Tommy Svensson
Timothy Liljegren. KIK-produkten som blir draftad av NHL i nästa vecka.

Slovakiens skrällseger över USA har ställt saker och ting på ända i JVM.Plötsligt är en gruppseger kanske inte bästa alternativet.

– Blir det så får vi ta det då. Man siktar ju på att vinna varje match, säger Kristianstads IK-produkten Timothy Liljegren.

Svenskarna jublade efter 3–1-segern över Tjeckien i toppmötet i torsdags kväll. Senare på kvällen skrällde dock Slovakien och vann över hemmanationen och regerande mästarlaget USA.

Plötsligt är den där jakten på gruppsegern för att undvika någon ur trion Kanada, Finland och USA i kvartsfinal kanske inte så förmånlig längre. Men Liljegren tycker inte det skulle kännas som någon blåsning att få någon ur den trion redan i kvartsfinal.

– Ska man gå hela vägen måste man ändå vinna över de bra lagen. Då får man göra det i kvarten i stället, säger han efter fredagens träning.

Samtidigt var kanske Slovakiens skräll också en nyttig påminnelse för Sverige inför lördagens match mot Schweiz.

– Precis. Det är ett bevis på att alla lag i turneringen är bra. Man kan inte ha en off-day, säger Kristianstadskillen.

Sverige leder gruppen efter segrar över Vitryssland och Tjeckien. Schweiz har vunnit över vitryssarna och förlorat mot Ryssland.

– Jag tycker vi gjorde en bättre match i går än i premiären, sedan finns det alltid saker att jobba på. Vi hade en liten svacka i andra perioden som måste bort, men jag tycker det känns bra, vi har en bra stämning i gruppen.

Den 18-årige backtalangen, med Kristianstads IK som moderklubb, flyttade från Rögle i somras och har gjort en bra höst i Torontos farmarlag Marlies i AHL. Samtidigt är det ett lyft att vara tillbaka i blågula omgivningar och prata svenska i omklädningsrummet.

– Det har man längtat efter sedan truppen kom ut. Det är jättekul att få spela ett VM och att få göra det med den här gruppen. (TT)