KIK stängde ner Tranås – kan avgöra på lördag: ”Fick oss en bra genomkörare”

Tranås Artikeln publicerades
Joel Gistedt var en viktig pjäs när KIK tog kommandot i matchserien mot Tranås.
Foto: Henrik Eriksson
Joel Gistedt var en viktig pjäs när KIK tog kommandot i matchserien mot Tranås.

Kristianstads IK fick en strålande start på playoffspelet när man tog en 2–1-seger borta mot Tranås. Nu kan KIK säkra playoff 3-spel på lördag.

– Vi fick oss en bra genomkörare och är inne i skiten nu, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Tranås hade spelat sex matcher på 14 dagar, medan Kristianstads IK varit spelledigt i elva dagar.

Därför fanns det en viss oro att KIK skulle vara ringrostigt i den första perioden mot Tranås men det var inget som märktes av i Stiga Arena.

Snarare var det så att KIK-spelarna såg ut som kalvar på grönbete när matchen drog i gång. Full fart framåt och spelglädje.

– Vi hade snackat om det hela under hela veckan om att de skulle köra på från start, men vi hanterade det bra, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Inför matchen var det osäkert om KIK-kaptenen Johan Skinnars skulle komma till spel, men till spel kom kaptenen, som kom att spela en avgörande roll i matchen.

– Vi coachade honom lite försiktigt så han skulle vara fräsch i slutet och vara med i avgörande lägen. Han har erfarenhet och rutin, säger Lusth.

En bit in i den första perioden fick KIK powerplay. Det läget bommade inte Skinnars och Co.

KIK-kaptenen hittade en fristående Daniel Andersson framför Tranåsmålet. Den gänglige forwarden kunde styra in pucken efter Skinnars pass och KIK var i ledningen.

– Det var skönt att vi fick göra mål i powerplay. Vi har sökt de målen på slutet. ”Danne” höll sig bra framför målet, säger Johan Skinnars.

Det har ryktats om att du har har problem med luftrören?

– Det är inga problem, säger Skinnars, som inte ville kommentera sin sjukdomsbild.

1–0-målet gav KIK luft och man fortsatte att pumpa på mot Tranåsmålet. Knappt 15 minuter in i perioden var KIK-kaptenen påpasslig när Tranåsmålvakten Charlie Fredriksson inte fick tag på pucken. Skinnars kunde lirka in pucken i det öppna målet.

Efter det fortsatte KIK att spela en disciplinerad ishockey och hemmalaget hade svårt att komma till.

Men i mitten av den tredje perioden avbröts matchen i knappt tio matcher efter brandlarm (rökutveckling i köket) och Tranås fick tid att snacka ihop sig.

Och nästan direkt fick Tranås in en reducering efter backskott av Robin Johansson.

– De körde en ”Kallinge”. Jag har varit med om det två gånger där. Vi var lite passiva innan målet och även efter, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Men KIK kunde hålla undan och har nu ett ypperligt läge att avgöra den här matchserien på lördag då det är match i Kristianstad.

– Det var utmärkt i den första och den andra perioden. Vi fick oss en bra genomkörare och är inne i skiten nu, säger Mats Lusth.

Johan Skinnars:

– Vi gör en jäkla bra laginsats. Joel är stabil i målet och backarna gör det utomordentligt bra i 99 procent av matchen.

Tranås AIF–Kristianstads IK 1–2 (0–2, 0–0, 1–0)

Målen: 0-1 (7.58) Daniel Andersson (Johan Skinnars, William Wikman), spel fem mot fyra, 0–2 (14.54) Johan Skinnars (William Wikman, Acke Ringström), 1–2 (51.51) Robin Johansson (Filip Petersson).