KIK välkomnar ny utredning av förbundet

Ishockey/Kristianstad Artikeln publicerades
Anders Larsson, ordförande i Svenska Hockeyförbundet.
Foto: Jessica Gow/TT
Anders Larsson, ordförande i Svenska Hockeyförbundet.

Svenska ishockeyförbundet ser över seriesystemet och kvalspelet för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

– Vi efterlyser både förändring och en klarare tydlighet, säger Christian Falk, ordförande i KIK.

Ishockeyförbundets styrelse har beslutat att ge Ola Lundberg, styrelseledamot i Riksidrottsförbundet, uppdraget att ta fram förslag som ska förflytta svensk hockey i en positiv riktning.

Lundberg ska undersöka och föreslå hur seriesystem och kval behöver förändras för att stärka utvecklingen av elitnivån i svensk herrishockey. I uppdraget ingår att definiera vilka serier som bör ingå i begreppet elit och föreslå en seriestruktur och kvalformat för dessa serier.

– Det här är ett initiativ som har vuxit fram i de samtal vi har haft om hur vi på bästa sätt gör det som krävs för att svensk elitishockey ska vara underhållande, spännande, engagerande och ekonomiskt hållbar över hela landet, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Även Hockeyallsvenskans ordförande Håkan Svensson har uttalat sig:

– Ligorna lever i hård konkurrens om publik, media och sponsorer. Därför måste vi gemensamt förbättra förutsättningarna, både de sportsliga och de ekonomiska, säger han.

Ronnie Glysing, ordförande för Hockeyettan, gör också tummen upp för utredningen.

– Vi står bakom den nya strategin för svensk ishockey för att vi tror på att vi tillsammans måste lösa allt fler frågor. Vi står starkare tillsammans oavsett om man är stor eller liten och vi ser att det för svensk ishockey är viktigt med elithockey över hela Sverige.

Ola Lundberg ska presentera sin analys och sina förslag till Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens i november 2018. Eventuella större förändringar kan träda i kraft tidigast säsongen 2020/2021.

Kristianstadsbladet har tidigare skrivit om förbundets nya och tuffa direktiv och Kristianstads IK, med ordföranden Christian Falk och tränaren Mats Lusth i spetsen, har påpekat bristerna i det svenska seriesystemet, både ur sportslig men framför allt ekonomisk synpunkt.

Enligt förbundets direktiv måste varje division I-lag visa upp 100 000 kronor i eget kapital till våren, annars blir det degradering.

– Vi, precis som alla andra klubbar, kämpar med näbbar och klor för att vi ska kunna visa upp det här resultatet den 30 april nästa år, men det kommer att bli tajt, säger Christian Falk.

Vad tror du händer om knappt några klubbar lyckas med detta?

– Det är väl risk för att det blir full cirkus då. Där är ju flera allsvenska klubbar som inte heller kommer att klara av förbundets ekonomiska villkor, säger Falk som efterlyser både förändring och tydlighet.

– Det kom något besked från förbundet att man hade möjlighet att förlänga tidsfristen för att klara ekonomin till den 30 april, men då skulle man uppfylla något annat för att få göra det. Allting känns väldigt rörigt, säger Falk.

Kanske är Ola Lundberg mannen som ska göra hockeylivet lättare för landets klubbar i framför allt allsvenskan och division I.

Fakta

Licenskraven

Minimikravet på svenska ishockeyföreningars eget kapital från den 30 april 2018.

SHL: 4 miljoner kronor (2018), 5 mkr (2019), 6 mkr (2020), 8 mkr (2021), 10 mkr (2022).

Hockeyallsvenskan: 1,5 mkr (2018), 2 mkr (2019), 2,5 mkr (2020), 3 mkr (2021), 4 mkr (2022).

Division I: 100 000 kronor (2018), 200 000 kr (2019), 300 000 kr (2020), 400 000 kr (2021), 500 000 kr (2022).

Källa: Svenska ishockeyförbundet.

Visa mer...