Sihvonen: En stor ära att vara här

Ishockey/Kristianstad Artikeln publicerades
Kari Sihvonen är på plats i Kristianstad.<b>Foto:</b> Lasse Ottosson 3 bilder
Kari Sihvonen är på plats i Kristianstad.<b>Foto:</b> Lasse Ottosson

Kari Sihvonen. Där har ni namnet på KIK:s senaste värvning.

– Jag hoppas att det blir ett härligt äventyr här, säger den 33-årige finländaren.

Det slog ned som en bomb vid lunchtid. Kristianstads IK gick ut med att man hade värvat Kari Sihvonen. En 33-årig forward, som förra säsongen spelade allsvenskt med Tingsryd. Han var även med och förde Tingsryd till hockeyallsvenskan säsongen 2014/2015.

Sihvonen gjorde under förra säsongen 15 poäng (6+9) på 45 allsvenska matcher med Tingsryd och sedan ytterligare två poäng (två mål) för forwarden på de sex kvalmatcherna.

Säsongen före gjorde han 12 poäng på 12 matcher i hockeyettan (5+7), följt av ytterligare 12 poäng (6+6) i kvalet mot allsvenskan.

Den här säsongen inledde Sihvonen i Kazakstan, men det blev inte som han hade förväntat sig. Han ville tillbaka till Sverige.

– Jag har fört en diskussion med Karis agent under de senaste tio dagarna och jag vill poängtera att Kari har varit väldigt på för att vi skulle hitta en lösning. Sihvonen är en målfarlig, snabb skridskoåkare med en orädd spelstil, ibland på gränsen till brutal mot sig själv, säger KIK:s sportchef och assisterande tränare Joakim ”Jocke” Johansson till klubbens webbsajt.

Varför blev det KIK, Kari?

– Varför inte? När jag spelade i ettan med Tingsryd så mötte vi Kristianstad och det kändes redan då som ett bra ställe att spela i. Jag gillar att vara här och allt är professionellt. Det är en ära att var här, säger Kari Sihvonen, som växte upp i Olofström.

– Ja, det stämmer. Jag levde mina första år där innan vi flyttade till Finland. Jag har en del släkt kvar i Olofström.

För de som inte vet – vad är du för typ av spelare?

– Jag gillar att spela fysiskt och gör allt för att hjälpa laget att vinna. Ni får komma och kolla se på matcherna, säger Sihvonen med ett leende på läpparna.

Du var med och förde Tingsryd till hockeyallsvenskan, blir det samma visa med KIK?

– Det är därför jag är här. Jag hoppas att det blir ett härligt äventyr här.

Under måndagseftermiddagen gjorde han sin första träning med KIK. Än är det inte klart när debuten sker.

– Jag har skickat in papperna till förbundet, så det beror på hur snabbt de agerar. Jag hoppas förstås att han är spelklar till onsdagens match (hemma mot Varberg), men om det inte går så absolut måndagens match hemma mot Troja/Ljungby (17 oktober), säger "Jocke" till Bladetsporten.

Klubben skriver att värvningen har möjliggjorts genom en extern lösning, där ett antal företag har hjälpt till för att lösa situationen.

Kontraktet med 33-åringen gäller säsongen ut. Om Kari Sihvonen ses som Markus Palmbergs ersättare är oklart. Just nu är KIK-forwarden borta från spel på grund av en hjärnskakning. Det är i nuläget oklart när han är tillbaka i spel.

–  Det kan bli en långvarig frånvaro och vi saknar ju därmed en spelare i truppen. Vi är 13 forwards och vi har förut sagt att vi vill ha 13-14 stycken. Vi vill ha den där tuffa konkurrenssituationen, men visst, det kan hända att vi lånar ut någon spelare framöver, säger Joakim Johansson.

Fakta

Kari Sihvonen

Ålder: 33.

Född: Haukipudas, Finland.

Längd: 1.81 meter.

Vikt: 92 kilo.

Position: Forward.

Visa mer...