KIK:s allsvenska dröm dog i Västerås

Västerås Artikeln publicerades
Det gick inte vägen för KIK och tränaren Mats Lusth. Södertälje och Troja/Ljungby tog hand om platserna till hockeyallsvenskan.
Foto:Stefan Lindgren
Det gick inte vägen för KIK och tränaren Mats Lusth. Södertälje och Troja/Ljungby tog hand om platserna till hockeyallsvenskan.

Det var nära, men ändå inte. KIK får ladda om i hockeyettan till hösten efter 1–2-förlusten mot Västerås.

– Vi var med till "the bitter end", säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Västerås IK–Kristianstads IK 2–1 e förl. (0–1, 0–0, 1–0, 1–0)

KIK: Daniel Andersson.

Oddsen var inte på KIK:s sida inför den sista omgången i kvalet till hockeyallsvenskan. Samtidigt som laget i princip var piskat att vinna borta mot Västerås, så behövde man även få hjälp av Huddinge (mot Troja/Ljungby) eller Visby/Roma (mot Södertälje).

Efter en period var KIK nästan i hockeyallsvenskan. Detta eftersom Daniel Andersson petat in 1–0 i powerplay efter 15.31. Samtidigt som Södertälje "bara" hade 0–0 mot Visby/Roma.

Men förutsättningarna ändrades radikalt i den andra perioden. Södertälje gick upp till en 3–0-ledning, samtidigt som Troja/Ljungby hade 4–2 mot Huddinge.

Det kändes som att det skulle krävas ett mirakel för att KIK skulle ta sig till hockeyallsvenskan i det läget.

KIK höll 1–0 länge in i den tredje perioden, samtidigt som Huddinge kom ifatt till 4–4.

KIK var i hockeyallsvenskan i någon minut. Men 17.20 in i den tredje perioden spräckte Mikael Frycklund Joel Gisteds nolla.

– Vi hör att klacken jublar och får uppgifter om att Huddinge har kvitterat. Nästan direkt kvitterar Västerås. Det kändes jäkligt tungt, då vi fick upp hoppet i någon minut, säger KIK-forwarden Daniel Andersson.

KIK släppte även in 1–2 i förlängningen, Niklas Lihagen överlistade Joel Gistedt, 44 sekunder in i förlängningen.

Troja/Ljungby gjorde till slut 5–4 med 32 sekunder kvar av ordinarie tid, vilket innebar att det till slut skiljde tre poäng mellan lagen.

– Det är jäkligt skönt att Västerås mål inte blev avgörande. Hade det blivit det hade man blivit vansinnig, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Daniel Andersson:

– Hade det målet blivit avgörande hade man hoppat från något stup, säger han och fortsätter:

– Kollar man nyktert på det om ett tag så kan man se att vi har gjort en ganska bra säsong, men just nu känns det fruktansvärt.

KIK hade mängder med chanser både i den första och andra perioden.

– Vi hade så många chanser i powerplay, men fick inte in puckuslingen. Sedan får de in en kvittering, som tog på en klubba och in. Det är små marginaler. Vi var med till "the bitter end", säger Lusth, som var stor i nederlaget:

– Jag är stolt över spelarna och laget. Det var tuffa krav när jag kom, men spelarna har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Varenda spelare har utvecklats och växt under säsongen. Det har varit högt i tak och spelarna har förstått vad det handlar om att vara professionell och ta nästa steg.

KIK får ladda om i hockeyettan till hösten – med Mats Lusth vid rodret. Det är också sista året på femårsplanen gällande allsvenskt spel.

– Satsningen kommer att fortsätta, det är "all in" som gäller, säger Lusth.

Känner du att det har saknats någon spelartyp i årets upplaga av KIK?

Det är något vi får sätta oss och analysera framöver, om det nu är något som har saknats, säger KIK-tränaren.

Daniel Andersson, som sprutat in poäng under säsongen, kan tänka sig att vara kvar om klubben vill ha kvar honom.

– Jag har fått en stor roll i laget och trivs jättebra. Jag har blivit en bättre hockeyspelare. Nu vill jag koppla bort hockeyn ett tag, sedan får jag snacka med min agent och se vad som händer, säger han.