Einarsson klar för IFK: ”Väldigt mycket intresse”

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Teitur Örn Einarsson med flickvännen Andrea Jakobsen.
Foto: Lasse Ottosson
Teitur Örn Einarsson med flickvännen Andrea Jakobsen.

IFK Kristianstad har hittat Albin Lagergrens ersättare. Nu är det klart att 19-årige Teitur Örn Einarsson, som tränade med laget före jul, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Men det är ingen spelare i världen som kan ersätta Albin, säger sportchefen Jesper Larsson.

IFK har varit på jakt efter en ny högernia sedan det blev klart att Albin Lagergren lämnar för Magdeburg nästa säsong. Teitur Örn Einarsson, som spelar för isländska Selfoss, tränade med laget före jul och i torsdags rapporterade Bladetsporten att islänningen hade fått ett kontraktsförslag av klubben.

Och nu har alltså Einarsson funderat färdigt. 19-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK.

Men Jesper Larsson vill inte jämföra honom med Albin Lagergren.

– Det där är farligt. Det är ingen spelare i världen som kan ersätta Albin. Han har unika egenskaper och det har Teitur också, fast inte samma egenskaper, säger Jesper Larsson.

Teitur Örn Einarsson leder skytteligan på Island (107 mål på 14 matcher) och vann även skytteligan vid U19-EM i somras. Han beskrivs som skottstark, explosiv och med en bra blick för spelet. Och trots sin ringa ålder har IFK Kristianstad haft ögonen på 19-åringen sedan förra sommaren.

– Han skulle egentligen ha varit här på besök redan förra säsongen, men då åkte han på träningsläger med landslaget och var en sväng i Japan bland annat. Men det är inget som dykt upp bara hux flux, så det är kul att det går i land. Det har varit väldigt mycket intresse för honom både i Bundesliga och i Danmark. Det är jättekul att han väljer att komma till oss.

Det är fortfarande inte helt klart hur det blir med Gunnar Steinn Jónsson nästa säsong, men tillsammans med Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson kommer Teitur Örn Einarsson att fortsätta sätta isländsk prägel på IFK.

– Vi är nöjda med hur islänningarna fungerar i gruppen. De är ambitiösa, vill utvecklas, är träningsvilliga och lojala. De islänningar som varit ute i storklubbar sedan tidigare har banat väg för nästa generation, säger Jesper Larsson.

IFK för diskussioner om att förlänga kontraktet med Stig-Tore Moen Nilsen och är samtidigt på jakt efter en ny högersexa som ska ersätta Tim Sörensen. Bladetsporten har tidigare rapporterat att Anton Halén från Göppingen är ett av huvudspåren.

Men det kan bli fler nyförvärv än så.

– Men vi spikar aldrig truppen. Vi är alltid intresserade om något väldigt intressant skulle dyka upp, säger Jesper Larsson.

Fakta

Läget i IFK-truppen

Klara in: Ludvig Jurmala Åström, Tyresö, Emil Hansson, Ystads IF, Adam Nyfjäll, Sönderjyske, Teitur Örn Einarsson, Selfoss.

Klara ut: Albin Lagergren, Magdeburg, Tim Sörensen, Göppingen, Mario Lipovac, Ystads IF.

Utgående kontrakt: Johannes Larsson, Stig-Tore Moen Nilsen, Gunnar Steinn Jónsson, Inge Aas Eriksen.

Har kontrakt: Viktor Hallén (2019), Anton Persson (2019), Arnar Freyr Arnarsson (2019), Leo Larsson (2020), Olafur Gudmundsson (2020), Philip Henningsson (2020), Helge Freiman (2020), Ola Lindgren (2+1-kontrakt till 2020), Richard Kappelin (2020), Valter Chrintz (2020), Evon Mohlin (2020), Hugo Svensson (2020).

Visa mer...

Fakta

Teitur Örn Einarsson

Ålder: 19 år.

Längd: 190 cm.

Vikt: 92 kg.

Position: Högernio.

Klubb: Selfoss.

Visa mer...