Klart med elljus på Strandvallen

Sport Artikeln publicerades

Mjällby går en ljus framtid till mötes. Åtminstone rent bokstavligt talat. Till nästa säsong får Strandvallen till sist elljus.

I många år har det varit förberett för att sätta upp elbelysning runt Strandvallen.

Men det har aldrig blivit några strålkastare.

Mjällby AIF har helt enkelt inte tyckt sig behöva elbelysning runt arenan.

– Det har inte känts så viktigt, vi har tyckt det varit viktigare att investera i andra saker, som nya gräsplaner och liknande, säger klubbdirektören Göran Bogren.

Men nu är det alltså dags.

Skälet till investeringen på uppskattningsvis 2– 3 miljoner kronor är att Svenska fotbollförbundet ställt som krav att elbelysning måste finnas på Strandvallen, om elitfotboll ska spelas där från och med nästa säsong.

– Det är för att se ska kunna tv-sända matcher. Det går inte utan elljus. För vår del känns det väldigt positivt, inte bara med utökade tv-sändningar utan också att vi kan lägga matcher senare på dygnet, säger Göran Bogren.

Just nu finns inga pengar budgeterade för att utrusta Strandvallen med elljus nästa år. Men budgeten läggs i november, och politikerna i Sölvesborg vet vad som gäller.

– Man kan ju aldrig garantera något innan ett politiskt beslut är fattat, men jag kommer i varje fall att jobba för att det ska bli av. Och förutsatt att Mjällby ligger kvar i superettan eller går upp i allsvenskan ska elbelysning komma till, konstaterar Heléne Björklund (s), kommunalråd i Sölvesborgs kommun. Fast just nu talar inte mycket för att formstarka Mjällby skulle missa nytt kontrakt i superettan.

Den senaste tiden har det åter börjat viskas om allsvenskan på Listerlandet. Chansen finns – men skulle Mjällby avancera till landets högsta serie krävs ytterligare miljoner i investeringar på Strandvallen.

– Men skulle det hända får vi lösa det på något sätt. Vi kan ju inte se vårt framgångsrika fotbollslag i kommunen som ett problem, det är en enorm tillgång. Skulle de avancera till allsvenskan skulle jag bli mycket glad och stolt, säger Heléne Björklund.

Cecilia Isberg