Annons

Klart: Swärdh blir sportchef

Åhusbon Peter Swärdh är klar för ett nytt uppdrag.
Den rutinerade elittränaren blir sportchef i Landskrona BoIS.
– Det känns som en rolig och spännande utmaning och det är något som vuxit fram i samtalen med Landskrona, säger Peter Swärdh till Kristianstadsbladet.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 13 december 2017
Peter Swärdh.
Peter Swärdh.

Peter Swärdh har varit tränare i svensk elitfotboll sedan 2002 när han tog över efter Sören Cratz i Helsingborgs IF.

Det har blivit 13 säsonger i allsvenskan.

Annons

I somras fick han sparken från Kalmar FF, där han var inne på sin tredje säsong, och nu glider ledarkarriären in på ett nytt spår.

Efter årsskiftet tillträder han officiellt som sportchef i anrika Landskrona BoIS, som nu är tillbaka i superettan och gör en intressant comeback i svensk elitfotboll.

– Det finns potential i Landskrona, man presterade bra i division I även om man tappade spelare inför säsongen och det finns en stark förankring. Det finns förutsättningar för högre nivåer, men man får se det långsiktigt, säger Peter Swärdh om sitt nya jobb.

Under hösten har han haft samtal med olika klubbar och då har det i huvudsak handlat om ett nytt tränarjobb.

– Det har varit jobb där man har valt andra alternativ och något som inte fungerade för mig, säger Peter Swärdh.

52-åringen, som har rötterna i Hässleholm men som sedan länge har sin bas i Åhus, fastnade till slut för sportchefsjobbet i Landskrona BoIS.

– Den stora skillnaden blir att man inte går ut på planen, men man verkar ändå nära det sportsliga, säger Peter Swärdh, som kommer att smyga igång med arbetet ganska omgående.

– Man har kontrakterat en stor stomme, men nu handlar det om att sätta ihop helheten.

Hur mycket är det kvar med truppbygget inför kommande säsong?

– Det är väl fyra-fem positioner och i olika kategorier, det är några för startelvan och några med potential för framtiden.

Annons

Du bor i Åhus, kommer du att pendla, flytta eller hur ser den logistiken ut?

– Det blir övernattning i Landskrona, men grundtanken är att jag ska bo kvar i Åhus. Jag tror det är väldigt viktigt med närvaro, så jag kommer att vara på plats flera dagar i veckan, säger Peter Swärdh.

Peter Swärdh hade sin spelarkarriär i IFK Hässleholm och det var även i moderklubben som tränarkarriären tog fart. Swärdh var assisterande tränare vid sidan om Anders Linderoth när IFK Hässleholm kvalade till allsvenskan 1993.

Peter Swärdh var i Mjällby AIF i fyra säsonger (2009-2012) och tog upp klubben i allsvenskan efter vinst i superettan 2009. Året efter slutade Mjällby sexa i allsvenskan och tog sin bästa placering i högsta serien.

Anställningen av Peter Swärdh innebär att Issa Manglind, som har haft rollen som sportchef  tillfälligt lämnar den posten och koncentrerar sig helt på att vara ansvarig för ungdomssektionen Landskrona BoIS.

Agim Sopi, som tog upp Landskrona i superettan, är kvar som huvudtränare.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons