Kluven ”Berka” vinnare hur det än går i kvalet

Sport Artikeln publicerades

FOTBOLL Det finns en som följer kvaldramat mellan Mjällby och Norrköping med delade känslor. Sven-Olof Bergman har spelat i allsvenskan med båda klubbarna. – Helst hade jag sett att båda spelade i allsvenskan, men det går ju inte. Det är många som frågar mig och det är inte lätt att svara. Det är klubbarna i mitt hjärta, men det klappar nog mest för Mjällby, säger ”Berka”.

– Jag bor ju trots allt här nere...
Det var också i Mjällby som han gjorde flest säsonger. Han debuterade i allsvenskan 1980 17 år gammal.
– Det glömmer man aldrig. Det var mot Malmö FF borta på Stadion och vi förlorade tyvärr med 0–1.
Mjällby fick också lämna allsvenskan redan efter ett år och när man inte tog steget upp i allsvenskan säsongen efter stod klubbarna i kö för att få Mjällbys talang. IFK Norrköping vann dragkampen och ”Berka” flyttade till ”Peking” som 19-åring.
– Det var helt klart ett äventyr. Det var en helt annan fotbollskultur än den man var van vid, säger ”Berka”.
Han fick vara med om en hel del under sina tre säsonger i klubben.
Både glädje och sorg.
Han slog sig direkt in i Norrköpings stjärnspäckade lag med landslagsmän som Eine Fredriksson, Jan Svensson och Stefan Pettersson.
– På pappret är det helt klart det bästa lag som jag spelat i. Som 19-åring fanns det många spelare att se upp till.
Premiären var mot Hammarby på Idrottsparken och ”Berka” låg bakom Norrköpings kvittering till 1–1.
– Det var ett inkast och jag skrek på Janne Svensson att sticka. Det gjorde han och ensam med Bajenkeepern gjorde han inget misstag, minns Bergman.
– Men sen fick jag skit för det också. Varför hade jag inte berättat att jag kastade s-å långa inkast... Mentaliteten är hård i Norrköping och kraven på fotbollslaget är enorma.
”Berka” vet vad som väntar Norrköpingsspelarna på lördag.
– Det är bara vinna som gäller. De gamla gubbarna på läktaren kräver inte bara att laget ska ligga i allsvenskan, det ska spelas bra fotboll också.
– Jag är inte alls säker på att Norrköpingsspelare klarar av den pressen...
”Berka” har själv varit med om samma grej.
– Det var just 1982. Vi hade en trupp som kunde vara med och slåss om SM-guldet. Minns jag inte fel så låg vi trea efter halva serien, men på hösten vann vi inte många matcher. Det blev kval mot Häcken och vi förlorade.
– Då var det inte roligt att vara spelare i IFK Norrköping, det ska du veta.
Det är senaste gången som Norrköping åkte ur allsvenskan.
nÄr det möjligt att det händer igen?
– Jag tycker att Mjällby har ett bra läge. Gör dom ett mål så sätter dom en enorm press på Norrköping. Men ”Berka” har många roliga minnen från tiden i Norrköping också.
Ett är när klubben året efter tog steget tillbaka till allsvenskan via kvalseger mot IFK Malmö. Ett annat är Europacupspelet.
Först mot Southampton och sen de klassiska matcherna mot Roma 1982. Där ”Berka” gjorde ett fantastiskt drömmål.
– När TV-sp
orten firade att IFK Norrköping fyllde 100 så fanns det målet med. Det är en härlig känsla även när man tänker tillbaka på det idag.
Roma vann hemmamatchen med 1–0. ”Berka” gjorde matchens enda mål på Idrottsparken och straffar fick skilja lagen åt. Roma vann med 5–3 och Norrköping var utslaget.
– Men det var ändå härliga matcher. Att spela i Europa var fantastiskt.
Sin tredje säsong i Norrköping tillbringade han mest på läktaren. I den sista träningsmatchen fick han korsbandet avslitet och därmed var säsongen över.
– Jag tror att jag spelade nio träningsmatcher och tre matcher i B-laget... Efter den säsongen vände han hem till Lister igen och spelade i allsvenskan med Mjällby. Han stannade sen i klubben till -92 då han startade en ny karriär.
Som tränare.
– Jag var spelande tränare i Jämshög och under min andra säsong där tog vi steget upp i trean. Vi spelade 50 matcher utan att förlora, minns ”Berka”.
Tränarjobbet fortsatte i Trolle Ljungby och nästa säsong blir det Näsum.
– Inga papper är skrivna, men vi är överens och det ser jag fram emot, säger ”Berka”, som först kommer att följa kvaldramat med största spänning.
– Tyvärr jobbar jag och kan inte vara på plats. Jag får följa matchen på tv och sen kommer jag ha telefonkontakt med mina polare i Norrköping. Vi håller kontakten, säger ”Berka.
Som är en vinnare hur det än går.
fakta
n Namn: Sven-Olof Bergman.
Ålder: 39 år.
Längd: 1.75.
Vikt: 75 kilo.
Familj: Sambon Ylva Olsson och dottern Mathilda.
Född: I Filipstad.
Bor: I Bromölla.
Yrke: Lagerarbetare.
Klubbar: BK Union, Mjällby AIF, IFK Norrköping, Mjällby AIF, Jämshögs IF, Trolle Ljungby IF, Näsums IF.
Meriter: 6 P-, 26 J- och 12 U21-landskamper. Tre säsonger i allsvenskan. Drömmålet mot Roma. Av Jonas Nilsson