Kristianstad HK nära nytt stornamn

Sport Artikeln publicerades

Kristianstad Handboll var ytterst nära att ta klivet upp i elitserien i våras men föll på målsnöret i kvalet mot Heid. Nu tar ett förstärkt KHK sikte på att nå eliten kommande säsong. ”Nu vet spelarna vad som krävs för att bli ett elitlag”, säger tränaren Lennarth Ebbinge.

Stommen består av lokala spelare kryddat med elitspelare som nyförvärvet Anna Olsson, som lämnade elitserielaget Lugi för spel i allsvenska Kristianstad Handboll. Kontraktet är på två år.

– Jag har spelat i elitserien i ganska många år nu och ville testa något nytt. Jag ville komma till en ny stad och då passade Kristianstad bra in.

Kristianstad Handboll för även långt gångna förhandlingar med Anna Olssons tvillingsyster, landslagsmålvakten Maria Olsson, som för närvarande tillhör Lugi.

  – Vi ser gärna att Maria förstärker laget, både som spelare, men även som målvaktstränare, säger Kristianstad Handbolls Sten Ravhed.

  Anna Olsson talar om att kunna njuta mer.

  – Jag sätter alltid höga krav på mig själv och vill alltid prestera max. Samtidigt vill jag också kunna njuta mer av handbollen nu än vad jag gjort tidigare.

  – Att vinna allsvenskan i handboll är som att spela om ett SM-guld i elitserien, självklart vill vi ta steget upp.

  Får avlastning

  Fjolårets nyckelspelare Martina Crhova är glad att få mer avlastning.

  – Hon kommer betyda mycket för oss, hon är elitspelare och kan lära oss mycket. Med träning, taktik och allt möjligt. Det blir bra att ha flera nyckelspelare på flera positioner, säger den tjeckiske nyckelspelaren Martina Crhova.

  – Vi vill ha in rätt typer av spelare som är lojala och träningsvilliga. På det planet är Anna Olsson en stor förebild eftersom hon aldrig gör något halvdant. Sen har hon stor erfarenhet från elitseriespel och vet vad som krävs, säger Ebbinge.

  ”Fick extra motivation”

  – Men jag tror också att spelarna fick extra motivation efter kvalet i våras. Vi fick känna på hur det är. Vi mötte Heid som var ett bottenlag i elitserien men ändå var skillnaden mellan lagen stor.

  Lennarth Ebbinge tror även mycket på de nya spelarna från Vinslövs HK: Julia Isberg och Ebba Lindström.

  – Julia är bara 96:a men är oerhört träningsvillig och ambitiös och jag har sagt det ska löna sig. Förhoppningsvis smittar det av sig på hela laget.

  ”Ebba” hoppas också att det nya samarbetet med IFK Kristianstad ska lyfta damhandbollen i Kristianstad.

  – Folk som köper säsongskort får också möjligheten att se samtliga matcher med Kristianstad Handboll mot ett tillägg på 500 kronor. När vi mötte Heid kom 1 700 åskådare så potentialen finns där, Kristianstadborna är galna i handboll.

  Men innan inomhussäsongen drar igång ska Kristianstad HK försöka försvara sitt guld från fjolårets elitklass. Gruppspelet inleddes i går och de regerande mästarna visade mästarklass direkt genom att krossa motståndarlagen i de inledande matcherna, 10–5 mot Team Eslöv och 11–3 mot H65 Höör.

  – Beachhandboll är en rolig inledning på säsongen och vi vill så klart vinna igen. Men det kommer bli svårt, nu vill ju alla slå oss, säger Ebbinge.