Annons

Kroatien skickar ut EM-målvakten

Inför mötet med Sverige skickar Kroatien ut förstemålvakten Mirko Alilovic ur truppen. Lagen möts i Split i kväll. Då avgörs om Sverige får med sig noll, en, två, tre eller fyra poäng till mellanrundan i handbolls-EM.
Handboll • Publicerad 16 januari 2018
Jubel efter segern mot Serbien i söndags. I kväll möter handbollslandslaget Kroatien i en match som blir avgörande för hur många poäng Sverige tar med sig till mellanrundan.
Jubel efter segern mot Serbien i söndags. I kväll möter handbollslandslaget Kroatien i en match som blir avgörande för hur många poäng Sverige tar med sig till mellanrundan.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alilovic gjorde bara en räddning på tretton skott innan han byttes ut i förra matchen och petas nu ur den kroatiska truppen, där reserven Ivan Pesic går in för att bilda målvaktspar med Ivan Stevanovic.

Ett sent och oväntat drag från förbundskaptenen Lino Cervar inför kvällens gruppavslutning. För Sverige avgörs då hur många poäng laget får med sig till mellanrundan.

Annons

– Vi vill ha åtminstone två, det blir jättejobbigt att jobba sig upp från noll. Drömmen är ju fyra poäng, säger Kristján Andrésson.

Sveriges isländske förbundskapten får först hoppas på att Island förlorar mot Serbien. Om Sverige sedan slår Kroatien har Andréssons fyrapoängsdröm slagit in.

Å andra sidan finns scenariot där Sverige förlorar och Serbien inte lyckas slå Island med fyra mål. Då får Sverige inte med sig en enda poäng – och vägen till semifinalspelet i Zagreb blir oändligt lång.

Efter att ha varit favorit i de två första matcherna får det svenska landslaget nu slå ur underläge, mot hemmanationen som har imponerat så här långt i EM. 32–22 mot Serbien följdes upp av 29–22 mot Island – trots att storstjärnan och lagkaptenen Domagoj Duvnjak skadade sig i slutet av premiären.

Vänsternian Lukas Nilsson spelar tillsammans med Duvnjak i Kiel och vet vilka kvaliteter som den frånvarande kroatiska mittnian har.

– Han är en vinnarskalle ut i fingertopparna, fantastisk både framåt och bakåt och en jäkla ledare på alla sätt. Så han betyder jättemycket. Samtidigt har de så många andra individuellt skickliga spelare, säger Nilsson.

Den 21-årige skåningen tror på en blågul skrällchans inför den fanatiska publiken i Spaladium Arena.

– Men i så fall behöver vi lyckas med de snabba kontringarna och få de enkla målen. Kroaterna är rätt tunga att stå och stångas med i 60 minuter, sex mot sex i uppställt anfallsspel, säger han.

– Vi gillar att slå ur underläge och om vi träffar dagen kan vi slå de flesta lagen. Kroaterna är absolut inte oslagbara.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons