Långt kvar till en ny CL-struktur

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:EHF

Den nya Champions League-strukturen låg sist på agendan. Men tisdagens EHF-möte i Wien, där IFK:s klubbchef Nikolas Larsson deltog, blev ändå händelserikt när presidenten hotade med att fortsättningsvis bara ta med ett enda lag från Tyskland.

Från och med år 2020 ska Champions League få en ny struktur. Det som presenterats så här långt är en tolvlagsserie med mästarna från de åtta bästa ligorna plus fyra wildcards.

Under tisdagen hade Europeiska Handbollförbundet (EHF) kallat till ett informationsmöte i Wien. På plats var hela förbundstoppen med bland andra presidenten Michael Wiederer. Samtliga Champions League-klubbar förutom Kielce fanns representerade, men diskussionen om just Champions League dröjde.

– Det kom man till alldeles i slutet, säger Nikolas Larsson, klubbchef i IFK Kristianstad.

Precis som Bladetsporten skrivit tidigare har det framförts kritik mot den nya Champions League-strukturen från länder som Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Frankrike. Kritik som också framfördes under mötet.

– Där var alla de här länderna ganska överens om att det nya upplägget inte funkar. Några klubbar, Pick Szeged till exempel, ville utöka till en 14-lagsserie direkt så att de själva skulle få vara med. Det kommer att bli en rätt lång diskussion om hur det ska se ut, säger Nikolas.

Det nya upplägget klubbades inte igenom på det här mötet?

– Nej, nej, nej. Det kändes mer som att man ville tona ner det här. Det kommer att bli en process.

Det som rapporterats mest om efter mötet var hur EHF plötsligt gav Tyskland ett ultimatum, där man hotade med att bara ge ett tyskt lag chansen i Champions League framöver. Anledningen är den konflikt i schemaläggning som blossat upp under säsongen.

– Helt plötsligt sa Wiederer att vi kanske får ha färre tyska lag framöver. Det kom på uppstuds. Men som någon från Tyskland sa, det spelar ingen roll om det bara är ett lag, det blir lika svårt att få ihop schemat ändå.

Fortsättning följer med andra ord.