Lindgren: Jag tror Gunnar lyfter i vår

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades

I onsdags drog IFK Kristianstad igång den kollektiva träningen efter semestern.

Med Ola Lindgren vid rodret. Tränaren som för en gång skull är på hemmaplan under ett mästerskapsuppehåll.

– Jag har varit i fjällen med familjen och tagit det lugnt, det har varit en positiv ledighet, säger Lindgren till Bladetsporten.

Mario Lipovac drog till Kap Verde, en handfull spelare tog sikte mot VM medan tränarbossen Ola Lindgren drog till de svenska fjällen.

Men nu är det slut på rast och vila.

Från och med i onsdags är det hårdkörning som gäller.

– Man får jobba mycket med fysen och på det individuella planet, det går inte att köra så mycket kollektiv handbollsträning när vi har så många spelare borta, säger Ola Lindgren, som har intagit sin ovana roll som brandgul dirigent även under ett mästerskapsuppehåll i januari.

– Klart att det är mer glamouröst att vara iväg på ett VM och det är både kittlande och ger lite extra puls. Samtidigt har jag varit där så många gånger förr, så jag känner inte att jag behöver det.

– Det har sina fördelar att vara ledig också. Jag har fått lite positiv ledighet, jag har varit i fjällen med familjen och tagit det lugnt och det har så klart varit skönt.

IFK-truppen kör ett pass under fredagen, sedan väntar en ledig helg, innan det återigen drar igång med de dubbla passen på måndag.

Man kommer att spela en träningsmatch innan Handbollsligan drar igång igen den 31 januari och det blir borta mot danska Kolding den 25 januari.

Fem man i truppen är på VM-äventyr (se faktarutan), medan Nebojsa Simic anlände till Kristianstad i går efter landslagsuppdrag med Montenegro.

IFK ligger tvåa i handbollsligan och sist i sin Champions League-grupp inför vårens stundande uppgifter.

– Hösten var väl godkänd i överkant, på hemmaplan presterade vi bra medan det var lite för svajigt och svängigt på bortaplan.

Hur mycket mer finns det att krama ur det här laget?

– Svårt att säga, men individuellt finns det mer att hämta. Jag vet att vissa spelare kan mer än de visat så här långt.

Det är många som kräver mer av Gunnar Steinn Jonsson, sällar du också dig till den skaran?

– Absolut, Gunnar har kvaliteter, det vet vi om, men han har visat det för sällan i höst. Han har slitit lite med självförtroende och känner av förväntningarna som finns på honom.

– Men jag tror att han kommer att lyfta under våren. Men sen är det med honom som med alla andra, det gäller att prestera annars finns det andra spelare att rotera runt på.

Kan det här laget komma upp i samma nivå som förra säsongens guldlag?

– Inte i dagsläget. Men man måste titta på en cykel på två-tre år med tanke på hur mycket nytt vi fick in inför den här säsongen. Om man tittar på det andra laget var det en ganska kraftig utveckling på spelare som Lindskog (Anton), Pettersson (Fredric) och O’Sullivan (Christian).

– De gjorde en resa och det finns potential för utveckling även i den här truppen. Nu försvinner Jerry (Tollbring) till nästa säsong och då hoppas man ju att Viktor (Hallén) tar ytterligare ett kliv i sin utveckling. Sen tror jag att det finns rätt så mycket mer utveckling i en sån spelare som Tim Sörensen.

IFK slåss med framför allt Celje och Zagreb om den sista slutspelsplatsen i Champions Leagues grupp B och IFK möter båda de här lagen på bortaplan i februari.

Ola Lindgren tror sig veta vad som krävs för ett brandgult avancemang.

– Jag tror vi behöver vinna både mot Celje och Zagreb, och det är ändå inte säkert att det räcker. Jag tycker att det är fördel Zagreb, de kom igång på slutet och har både oss och Celje kvar att möta på hemmaplan.

– Vi har ju tagit de flesta poängen på hemmaplan och de två hemmamatcher vi har kvar är mot Kielce och Rhein-Neckar Löwen…

I kväll klockan 18.00 går Sverige in i VM-turneringen och för första gången sedan 2007 får Ola Lindgren följa Sveriges mästerskapsäventyr framför tv:n.

Men den förre förbundskaptenen kommer inte att sluka allt som har med VM att göra.

– Det blir ju rätt många matcher och alla är väl inte jätteintressanta. Men Sverige kommer jag så klart att följa.

Hur ser du på deras chanser?

– Ganska goda. De har ju en del tunga namn borta, men samtidigt tycker jag inte att gruppen är så tuff. Danmark är klara favoriter i gruppen, men Qatar är inte lika bra som de har varit och de andra tycker jag att vi bör slå.

– Jag tror där finns ganska goda möjligheter att ta sig till en kvartsfinal. Sen brukar det alltid vara ett lag som överraskar och man kan ju hoppas att det blir Sverige. Får de full utdelning på allting i sitt spel så kan det räcka till en semifinal.

Vilka vinner VM då?

– Frankrike på hemmaplan kommer att bli oerhört svåra att tas med. Där bakom är det Danmark, Spanien och Tyskland som i första hand utmanar.

När det gäller Ola Lindgrens framtid i IFK så är han och klubben ”rätt så klara med ett kontrakt” för framtiden, men IFK-tränaren har ändå bett att få avvakta januari ut.

I en intervju med Sportbladet för knappt två veckor sedan sa Lindgren att han ville hålla en eventuell dörr öppen för en klubb eller ett landslag i mellanöstern.

Och där ligger landet fortfarande.

– Vi avvaktar januari ut, sen kommer det ett besked, säger Lindgren.

Fakta

IFK:s januari-upplägg

IFK kör dubbla pass majoriteten av dagarna, men man har helgledigt både den här och nästkommande helg.

Frånvarande spelare: Gunnar Steinn Jonsson, Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson spelar VM med Island medan Jerry Tollbring och Albin Lagergren ingår i den svenska VM-truppen.

IFK har lånat in en del spelare från IF för att träningstruppen ska innehålla lika många spelare som brukligt.

Träningsmatch: Kolding (b) den 25 januari.

Omstartsschemat i Handbollsligan: Aranäs (b) den 31 januari, Redbergslid (b) den 2 februari, Ystads IF (h) den 8 februari.

Champions League-schemat i vår: Celje (b) 11 februari, Rhein-Neckar Löwen (h) 19 februari, Zagreb (b) 25 februari, Kielce (h) 4 mars, Vardar (b) 12 mars.

Visa mer...