Lusth: Mycket kvar att arbeta med

Ishockey/Helsingborg Artikeln publicerades
Daniel Andersson och KIK stod i vägen för Helsingborg och fick alla poängen med sig från Olympiarinken.
Foto:ANDERS BJURÖ
Daniel Andersson och KIK stod i vägen för Helsingborg och fick alla poängen med sig från Olympiarinken.

Helsingborg borta en onsdagskväll i en gles Olympiarink. Det är kanske inte den största stunden i en spelarkarriär. Men precis som KIK-tränaren Mats Lusth sa efter 4–2-segern:

– Det är sådana matcher man måste vara på topp för att bli en mästare.

Helsingborgs HC–Kristianstads IK 2–4 (0–2, 0–1, 2–1)

Målen: 0–1 Acke Ringström, 0–2 Marcus Sirén, 0–3 Hampus Forsling, 0–4 Christopher Lindholm, 1–4 Ludvig Jansson, 2–4 Agust Carlsson.

Kristianstads IK kom till Helsingborg för att vinna. Allt annat vore ett nederlag. KIK gjorde också det de kom dit för att göra, vinna. Men efteråt var hela laget överens om att det spel de bjöd på i går, det räcker inte om de vill gå upp.

– Det är alltid grisigt att komma hit till Helsingborg. De far och flänger, det blir ingen riktigt ordning på spelet, säger backen Amil Krupic.

Med tio omgångar kvar av grundserien har Mats Lusth fortfarande mycket kvar att göra. Laget har inte satt sig och toppstriden börjar spetsa till sig.

– Vi har väldigt mycket kvar att arbeta med. Inte minst skadorna från i början som gör att många spelare ligger efter, säger Mats Lusth.

Han var inte helt nöjd efter segern i Helsingborg. Lusth vill ha ut mera av sitt lagbygge. Det räcker inte att vinna mot bottenlagen. Om KIK ska vara konkurrenskraftiga hela vägen så måste de visa helt andra kvaliteter.

– I dag var det två kedjor som gjorde jobbet. Vi måste bli bättre. När vi reste hit sa vi till varandra att inte falla in i deras spel, ändå gjorde vi det, säger Mats Lusth.

Olympiarinken är en mardröm för många lag i ettan. Helsingborg kvaddar systematiskt motståndarnas taktik och hallen är både ödslig och kall.

– Det är sådana matcher som man måste göra allt för att visa sig vara en mästare, säger Mats Lusth.

Spelarna vet att de inte har kommit upp i den nivån som de förväntas vara på. Pressen ökar för varje omgång. KIK var nära allsvenskan i våras. Målsättningen är inte lägre ställd denna säsong.

– Vi kan gå ut och göra en riktigt bra match. Men sedan blir det problem att få det till att klicka i flera matcher i rad, säger målvakten Joel Gistedt.

Hela laget föll ned i en självkritikens djupa avgrund efter matchen. De vet att de måste snäppa upp sig om de ska bli en lång hockeyvinter i Kristianstad.

– Vi är inte alls nöjda, det är ingen undanflykt att de spelade som de gör. Vi måste bli bättre och det kommer vi att bli också, detta lag har väldigt mycket mer att ge, säger Amil Krupic.

Flera av spelarna pekade ut offensiven som något hela laget måste arbeta med. Bakåt fungerar KIK fint. Precis som Mats Lusth brukar predika från sina bås under tränarkarriären.

– Vi har redan börjat träna på det och jag tror att det kommer sätta sig med tiden, säger Joel Gistedt.

De fans som följde med KIK till Helsingborg fick tre poäng med sig. Men kvar fanns en hel del att önska.

– Det hjälper inte om vi faller in i deras spel, det räcker inte i längden. Vi måste spela på topp hela tiden oavsett vilka vi möter, säger Mats Lusth och laddar om inför helgens drabbning borta mot Grästorp.