Mats Lusth: "Vi ger bort poängen”

Kristianstad Artikeln publicerades
Joel Gistedt var en av KIK:s bästa spelare i bortamatchen mot Huddinge.
Foto: Bosse Nilsson
Joel Gistedt var en av KIK:s bästa spelare i bortamatchen mot Huddinge.

Individuella misstag har sänkt KIK tidigare under säsongen. I toppmötet borta mot Huddinge hände det igen.

– Det får inte hända på den här nivån, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Kristianstads IK hade gjort en solid och tät prestation i 57 minuter borta mot serieledaren Huddinge.

Ställningen var 2–2 och matchen var på väg mot förlängning.

Men så blev det ett långt KIK-byte efter powerplay-spel och KIK-spelarna hamnade i egen zon. Marcus Sirén fick inte undan pucken ordentligt.

Och mot ett så pass spelskickligt lag som Huddinge kan det smälla direkt bakåt – vilket det också gjorde den här gången.

Rasmus Dahlberg-Karlsson kunde styra in Måns Krügers passning förbi en chanslös Joel Gistedt.

KIK-tränaren Mats Lusth är rasande när han berättar om situationen.

– Spelarna som var inne hängde kvar för länge och blev snurriga i egen zon och gjorde bort sig helt. Det får inte hända med så pass erfarna spelare.

KIK gick för en 3–3-kvittering och plockade ut Joel Gistedt – men det gick inte vägen. I stället kunde Huddinges Joakim Hällerström punktera matchen med sitt 4–2-mål i öppen kasse.

Matchen var av sexpoängskaraktär och hade KIK vunnit hade man hakat på i den absoluta täten i allettan södra.

– Vi ger bort poängen. Vi har hela matchen, vi är lite större och lite bättre på alla ställen. I 57 minuter gör vi en perfekt bortamatch. Det är en svår bortamatch och vi höll oss efter planen och de skapade inte mycket på oss, säger Lusth och fortsätter:

– Men ska du vara med däruppe i tabellen måste du klara av att spela ut en sådan här match. Och det är det som gör det så tråkigt, att vi är så nära att göra en perfekt bortamatch.

KIK tog annars ledningen i matchen genom Herman Hansson som sex minuter in i den första perioden styrde in Tobias Björklunds höstlöv från blålinjen.

KIK hade läge att göra 2–0 i powerplay i slutet av perioden. Men i stället för 2–0 så tappade Troja/Ljungby-lånet Tobias Törnkvist pucken i egen zon. Poängligaledaren Patrik Kallmert tackade och tog emot och fick friläge. Kyligt placerade Huddinge-spelaren pucken förbi Joel Gistedt.

Efter en mållös andraperiod hände det mer i den tredje perioden. Fredrik Hanssons backhandspassning mot mål styrde via en Huddingebacks skridsko och in i mål. Men Huddinge skulle som sagt vända på steken till slut.

I tabellen ligger KIK fortsatt på fjärdeplatsen men har sex poäng upp till ettan Huddinge som dock har en match mer spelad.

– Jag trodde faktiskt att Huddinge skulle vara bättre, var Lusths omdöme av serieledaren.

Lusth gav extra betyg till Malte Sjögren och Hampus Forsling, samt Acke Ringström som var den klart bästa backen i KIK den här kvällen.

För KIK:s del väntar nu match på lördag då det blir spel i SHL-arenan Kinnarps Arena i Jönköping då tabellfemman Dalen står som hemmalag.

Huddinge–Kristianstads IK 4–2 (1–1, 0–0, 3–1)

Målen: 0–1 (6.09) Herman Hansson (Tobias Björklund, Mikael Johansson), 1–1 (18.38) Patrik Kallmert, spel fyra mot fem, 1–2 (43.30) Fredrik Hansson (Johan Skinnars, Sonny Karlsson), 2–2 (48.26) Måns Krüger (Eric Backman, Rasmus Dahlberg–Karlsson), 3–2 (57.37) Rasmus Dahlberg-Karlsson (Måns Krüger, Henrik Nyberg), 4–2 (58.47) Joakim Hällerström (Patrik Kallmert, Fabian Lundh), mål i öppet kasse.