Mahlangu tillbaka till HIF

Sport Artikeln publicerades

IFK Hässleholm tappar sin bäste spelare. May Mahlangu ska försöka ta en plats i Helsingborgs IF. "Tanken är att han ska spela i HIF till hösten", säger Helsingborgs sportchef Jesper Jansson.

Sydafrikanen May Mahlangu har haft kontakt med Helsingborgs IF och tränaren Bosse Nilsson i ett par års tid och i fjol kom han till Sverige.

– Intentionen har hela tiden varit att han ska bli HIF-spelare, säger Jesper Jansson.

Mahlangu var dock inte riktigt redo för att slåss om en plats i allsvenskan i fjol och HIF lät honom därför spela division II-fotboll i IFK Hässleholm.

20-årige Mahlangu spelade för IFK i höstas och när han i våras återvände till Sverige efter några vintermånader hemma i Sydafrika blev det Hässleholm på nytt. Mahlangu har imponerat i IFK och nu får han en plats i Helsingborgs allsvenska trupp.

– Han har haft en positiv utveckling, säger Jesper Jansson. Mahlangu har under sin tid i IFK Hässleholm tränat en del med Helsingborg och även spelat ett antal U-lagsmatcher för HIF.

I lördags åkte Mahlangu hem till Sydafrika för att fixa med visum och ha lite semester. När han kommer tillbaka till Sverige väntar alltså Olympia i stället för Österås.

– Det skulle inte förvåna mig ett dugg om vi får se honom i någon halvlek i allsvenskan redan i höst. Han har stor potential och jag tror att han kommer att gå långt. Jag tror aldrig att jag sett en spelare som är så snabb med bollen, säger John Paulsson, sportchef i IFK Hässleholm.

Hur mycket kraft tappar ni när Mahlangu lämnar er?

– Det är väl ingen tvekan om att han varit vår bästa spelare. Men tanken har ju hela tiden varit att han ska tillbaka till Helsingborg. Bosse Nilsson har tagit hit intressanta spelare som fått möjlighet att visa upp sig i olika klubbar. May Mahlangu har varit hos oss och jag tror att alla tycker att det varit en bra lösning. May har själv sagt att det är mer utvecklande att spela tävlingsmatcher i division II än att bara spela U-matcher med Helsingborg, säger John Paulsson.

Letar ni efter en ersättare?

– Vi har pratat kort om det och man kan väl säga att det står skrivit i stjärnorna just nu. Vi får se hur det blir. Men det är ingen hemlighet att vi vill ha en pålitlig målskytt. Det är där vi har vårt största problem just nu. Men att hitta en sådan är inte det lättaste – det är ju inte bara vi som letar, säger John Paulsson.