Makalös start blev en svettig derbyrysare

Det är något med Ystads IF och Leo Larsson.
IFK-målvakten inledde med en makalös uppvisning i Skånederbyt som förvandlades till en oväntad rysare.
IFK skakades om, men vann med 26–23 inför 4 668 åskådare och tog 72:a raka segern mot svenskt motstånd i hemmaborgen.
– Jag får ta med mig 30 minuter som var otroligt bra. Nu laddar vi för Veszprem på lördag, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 7 november 2018

Han spelade huvudrollen redan i Ystad i serieupptakten tidigare i höstas.

På onsdagskvällen var det dags igen i returmötet.

Ystadssonen och förre YIF-målvakten Leo Larsson fick en drömstart med tre snabba räddningar som satte tonen i matchen.

Anton Halén hade kontringsfest på högerkanten och gjorde fem mål på en kvart innan han fick sätta sig och vila upp sig inför Champions League-matchen hemma mot Veszprem på lördag.

Men Leo Larsson fick fortsätta – och som han spelade.

IFK tryckte plattan i mattan och ledde med nio (!) bollar vid tre tillfällen i första halvlek – 11–2, 12–3 och paussiffrorna 16–7.

När Leo Larsson räddade ett kantskott i slutminuten före paus kunde han inte längre hålla sig och hissade upp tröjan på klassiskt manér och visade magen

Och med 15 sekunder kvar reste publiken sig upp och Södra Kurvan vrålade "Leo Larsson, ”Leo Larsson” i ren förtjusning.

Det rullade på för IFK fram till 19–10 och 21–12.

Då fick IFK plötsligt soppatorsk och Ystads IF knappade in i snabb takt.

På tio minuter svängde matchen totalt.

Med halva andra halvlek spelad hade den solklara ledningen krympt till 21–18 och även 21–19 den makalösa hemmasviten var plötsligt hotad.

Det skulle bli ännu ett reduceringsmål innan Stig-Tore Moen Nilsen sköt det förlösande 22–19-målet som gav nytt andrum i ett derby som plötsligt förvandlats till en rysare.

Teitur Einarssons dubbla straffmål 23–20 och 24–20 och Stig-Tore Moen Nilsens 25–21 höll Ystads IF på hyfsat behörigt avstånd inför avslutningen.

Det satt hårt åt, men när Helge Freiman sköt 26–22 med drygt två minuter kvar att spela var derbysegern till slut i hamn.

IFK roterade friskt och förutom Anton Halén vilade IFK även Olafur Gudmundsson inför lördagens tuffa match i Champions League.