"Målet är att köra i DTM"

Racing/Glimminge Artikeln publicerades
14-årige Eric Nilsson ska äntligen få köra sin nya tävlingsbil i helgen. Nästa säsong väntar tävlingar i Citroën DS3 Cup. 2 bilder
Foto:Lasse Ottosson
14-årige Eric Nilsson ska äntligen få köra sin nya tävlingsbil i helgen. Nästa säsong väntar tävlingar i Citroën DS3 Cup.

Han imponerade stort i Renault Junior Cup den gångna säsongen.

14-årige racingtalangen Eric Nilsson har stora planer för framtiden.

– Målet är att köra i DTM i framtiden, säger han.

Han fick sin första karting som treåring – sedan dess har 14-årige Eric Nilsson varit fast i racingen. För två år sedan bytte han karten mot bil och instegsklassen Renault Junior Cup.

Under sin andra säsong i cupen blommade Eric upp.

Han var dominant, vann sex av elva race och blev tvåa i fyra. Eric vann totalcupen och tilldelades även 7 500 kronor ur Brith Eklöfs Minnesfond som en av landets mest lovande racingförare.

– Det har varit ett bra år. Vi har testat och kört mycket. Det har flutit på och vi har inte haft så många stora problem under hela säsongen, säger Eric Nilsson.

Efter den fina säsongen i Renault Junior Cup kände sig Eric redo för att växla upp i racingkarriären.

Till slut föll valet på den nordiska mästerskapsserien Citroën DS3 Cup, som får stor medial uppmärksamhet i Danmark och sänds på tv.

– Jag bestämde mig när jag var på en tävling i Danmark för en månad sedan. Det var 15 000 på plats och jag blev sugen. Det är tuff konkurrens i klassen och bra förare med. Till exempel Morten Jespersen som är meriterad inom rallycrossen.

Citroën DS3 Cup är en enhetsklass. Motor, växellåda och turbo är plomberade, så alla har exakt samma tillverkare. Mycket hänger på föraren och hur man ställer in bilen.

Efter att ha sålt den förra tävlingsbilen så var Eric och pappa Peter i Danmark i måndags och hämtade den nyinköpta tävlingsbilen, som i kördes av dansken Tommy Nygaard i Citroën DS3 Cup.

Det lyser i ögonen på Eric när han tittar på sitt nya vrållåk.

– Jag har inte fått testa den än, men vi ska till Kinnekulle till helgen. Jag har längtat hela veckan, jag vill bara ut och köra. Den förra bilen var mer en standardbil, den här är mer racing och det är många fler hästar i den. Det var 80 i Renault och 200 i denna.

Hela vintern blir en jakt på sponsorer för Eric och pappa Peter.

Tanken är sedan att Eric ska träna i Italien i mars, efter det väntar tester i Danmark innan säsongen drar i gång i april.

I Danmark är ålderskravet 15 år för att köra i Citroën DS3 Cup, medan det är 18 i Sverige.

– Jag har fått dispens för att träna och köra race i Sverige av bilsportförbundet.

Dina styrkor som förare?

– I förra cupen var jag rätt startsnabb, sedan är jag bra på att hålla förarna bakom även om jag är långsammare. Jag är bra på att stänga ytor. När jag väl släpper förbi någon brukar jag inte göra motstånd. Där behöver jag bli tuffare.

Den stora förebilden är Mattias Ekström, tvåfaldig mästare i DTM (standardvagnsmästerskapen) och i fjol historisk världsmästare i rallycross.

– Han är en anledning till att jag valde att lämna kartingen tidigt för bil. Det är roligare med stora bilar och man kan komma vidare längre med bil än karting. Målet är att köra i DTM i framtiden.

Hur ser vägen dit ut?

– Planen är att köra i denna klass i två-tre år, efter det får vi se. Kör jag bra kommer det att öppnas upp möjligheter i framtiden, säger Eric Nilsson.

Glimminges stora racingtalang har bara börjat sin väg mot toppen.

Fakta

Eric Nilsson

Ålder: 14 år.

Bor: Glimminge.

Familj: Mamma Susanne, pappa Peter och katten Sven.

Sysselsättning: Går i åttonde klass på Göinge-skolan.

Racingbakgrund: Kartingförare i Kristianstad Kartingklubb fram till för två år sedan. Har kört i Renault Junior Cup de två senaste åren. Blev totalsegrare i år efter att ha vunnit sex av elva race och kommit tvåa i fyra.

Aktuell: Ska köra i Citroën DS3 Cup under 2018. En nordisk cup som har tävlingar i Danmark, Norge och Sverige.

Visa mer...