Målvaktsspöke stoppade Sverige i EM

Handboll Artikeln publicerades
Vincent Gérard var ett svenskt spöke.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vincent Gérard var ett svenskt spöke.

Vincent Gérard räddade och räddade – och räddade igen.

Världsmästarmålvakten var ett spöke när Sverige föll med 17–23 mot Frankrike i handbolls-EM.

– Jag är så jävla frustrerad. Han gör en bra match, men vi missar för mycket, säger Jim Gottfridsson.

De svenska spelarna var överens i besvikelsen efter slutsignalen. En riktigt bra möjlighet att besegra Frankrike hade gått förlorad efter alla missade målchanser.

Det blev bara 17 mål framåt mot Frankrike – och det räcker nästan aldrig för att vinna en handbollsmatch.

– I dag var en riktigt bra möjlighet att kunna slå Frankrike. Vi har en "Äpplet" (Mikael Appelgren) som är helt fantastisk i målet och ett försvar som står bra. Men jag vet inte hur många räddningar han (Gérard) har och hur många fria lägen vi bränner. Nej, fy fan, säger Jim Gottfridsson efter att ha dunkat näven hårt i en dörr på väg ut från planen.

– Jag sätter noll av fem skott i första halvlek, varav fyra jag måste sätta dit. Men det var inte bara jag som missade i dag, det var hela laget.

Nästan direkt efter avkast i Zagreb fick Sverige stifta motvillig bekantskap med den franske målvaktsgiganten. Albin Lagergren prickade in Blågults första mål efter drygt en minut, men sedan tog det stopp.

Tvärstopp.

Gottfridsson testade skott från distans, Jerry Tollbring försökte från kanten och Jesper Nielsen fick ett par öppna lägen inne på linjen. Det spelade ingen roll vad de alltmer frustrerade svenskarna gjorde. Vincent Gérard briljerade med nio raka räddningar och höll tätt i smått ofattbara elva och en halv minut.

Sverige lyckades ändå hänga med någorlunda hyfsat, tack vare att försvarsspelet fungerade enligt planen mot ett tempofattigt och ovanligt blekt Frankrike.

I halvtid stod det 8–10 och en bit i andra halvlek var Sverige för en kort stund ikapp till 12–12. Men när Frankrike kunde rycka från 15–14 till 20–14 var hoppet ute för Sverige.

– Jag är väldigt besviken, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Var det framför allt Gérard som storspelade eller ni som missade för mycket?

– Det är klart att det är en blandning. Han är väl påläst, men vi har såpass bra lägen att vi borde göra mål på fler av dem. Det känns som att det får sätta sin prägel på matchen, att vi inte blir tillräckligt trygga i anfallsspelet.

Innan matchen var över hade Gérard stått för 19 räddningar och stoppat mer än hälften av de svenska skotten.

Det blågula hoppet om att få spela EM-semifinal lever ändå fortfarande, men vägen dit har blivit avsevärt mycket längre efter förlusten mot "Les Bleus"

IFK Kristianstad-stjärnan Albin Lagergren hade en tung kväll och gjorde bara tre mål på sju avslut. Den andre IFK-spelaren i Sverige, Philip Henningsson, blev mållös.

När handbollslandslaget baxade sig vidare från första gruppspelet med fyra poäng hade laget lite flyt med resultaten i övriga matcher.

Det kan behövas igen på onsdag.

För även om Sverige skulle vinna sina två återstående matcher – mot Vitryssland och Norge – riskerar laget att missa semifinal. Det står klart efter att Kroatien rundat av lördagskvällen i Zagreb med att slå Norge, 32–28.

Om Sverige tar fyra poäng till, Frankrike planenligt slår Serbien, och Kroatien sedan slår fransmännen i sista matchen – ja, då slutar Sverige, Frankrike och Kroatien alla på åtta poäng. Om den kroatiska segern mot Frankrike är med minst två mål (22–20 eller större siffror) och max sju mål får Sverige sämst målskillnad i lagets inbördes möten – och slås i så fall ut trots åtta poäng.

Just därför var det illa att fransmännen fick gå ifrån till 23–17 på slutet. Svenskarna hade koll på läget under matchen.

– Det blev några mål för mycket. Vi visste om det och hade pratat om det innan, alla var införstådda med det, säger Jesper Nielsen.

– De fick in några på slutet, lite turligt, när vi ändå stod bra i försvaret. Det är synd. (TT)

Albin Lagergren hade en tuff match mot Frankrike.
Foto: Darko Bandic
Albin Lagergren hade en tuff match mot Frankrike.

Läget i Sveriges grupp

Fyra lag är fortfarande kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp i Zagreb. Ställningen:

Frankrike, 3 matcher, 6 poäng (+14).

Kroatien, 4 matcher, 6 poäng (+12).

–––––––––––––––––––––––––––––

Norge, 4 matcher, 4 poäng (+5).

Sverige, 3 matcher, 4 poäng (+3).

Vitryssland, 3 matcher, 0 poäng (–14).

Serbien, 3 matcher, 0 poäng (–20).

Återstående matcher:

Måndag: Serbien–Frankrike (18.15), Sverige–Vitryssland (20.30).

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör i första hand resultatet i inbördes möten, i andra hand målskillnaden totalt.

Semifinalerna spelas den 26 januari, även det i Zagreb. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

Visa mer...

Sverige–Frankrike 17–23 (8–10)

Sverige: Simon Jeppson 4, Albin Lagergren 3, Niclas Ekberg 2, Jim Gottfridsson 2, Jerry Tollbring, Hampus Wanne, Johan Jakobsson, Mattias Zachrisson, Jesper Nielsen, Lukas Nilsson. Frankrike: Cedric Sorhaindo 5, Kentin Mahe 4, Michael Guigou 3, Nicolas Claire 3, Valentin Porte 3, Nikola Karabatic 2, Nedim Remili, Dika Mem, Nicolas Tournat.

Publik: 7 100.