Annons

Marcus Nilsson: Marcus Nilsson: ”Nu har vi chansen att skicka hem regerande världsmästaren”

Tack, VAR. Tack för att du var närvarande. Utan dig hade vi förmodligen inte stått här med tre poäng och en chans att spela bort självaste Tyskland på midsommardagen. Men det säger också en del som det svenska spelet. Det var VAR som räddade oss den här gången men i resten av matcherna måste Sverige själva vara lika säkra och bestämda som VAR var i går.
Marcus NilssonSkicka e-post
Publicerad 19 juni 2018
Marcus Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marcus Nilsson, sportreporter på Kristianstadsbladet.
Marcus Nilsson, sportreporter på Kristianstadsbladet.Foto: Bosse Nilsson

Fotboll/Kristianstad

1 Sverige lever. Det var inte supervackert och flera spelare underpresterade, men i fotboll och framför allt i ett gruppspel i VM är tre poäng alltid tre poäng. Nu vet vi att Sverige kommer att leva fram till den sista gruppspelsmatchen mot Mexico nästa onsdag och när Sverige lever i ett VM så höjs alltid pulsen lite extra. Det är sen gammalt. Men det kan också bli så att Sverige kan åka ut även om man tar sex poäng. Om vi leker med tanken att Sydkorea går tomt, att Tyskland slår Sverige i nästa omgång och Sverige slår Mexico i sista omgången, ja då hamnar tre lag på sex poäng och det blir inbördes målskillnad. Därför hade det inte varit fel om Marcus Berg hade visat någon form av form mot Sydkorea. Han såg inte superhet ut direkt. Berg hade mått lika bra av ett mål som Zlatan hade behövt ett lite mindre ego.

Annons

2 Midsommardagen. Glöm midsommarafton. Midsommardagen ”is da shit”. Lilla Sverige mot stora Tyskland. Avspark 20.00. Fisjt-stadion i OS-staden Sotji. Med resultaten från den första omgången så har Janne Anderssons pågar faktiskt en liten, liten janne att skicka hem den regerande världsmästaren redan efter den andra gruppspelsomgången. Det hade så klart varit en dunderskäll, men med tyskarnas mållösa premiärmatch och Sveriges solida defensiv så finns ju faktiskt chansen. Jag tar gärna en ny 1–0-seger på lördag och jag ser helst att Sverige då gör ett spelmål. Å andra sidan, mot Tyskland tar man så klart vad som bjuds. Till och med en ny VAR-seger.

3 Trubbighet. Mycket kan man säga om Sveriges spel men ska vi vara ärliga så är ju faktiskt både spetsen och bredden ganska trubbiga. Gustav Svensson, Oscar Hiljemark och Isaac Kiese Thelin är inga hjältar som kommer in och gör några positiva avtryck. Mot Sydkorea räckte det för att säkra hem en seger, men mot bättre motstånd är det inga spelare man vill hålla i handen under fem stopptidsminuter mot Tyskland. Ni såg väl Gustav Svenssons rensning till hörna…När det gäller spetsen så vill jag se betydligt mer av Emil Forsberg. Visst, han tas hårt men det går också för långsamt när han väl får bollen. Var är speeden? Känslan? Blicken? Om han inte sticker ut och briljerar mot Sydkorea, som i ärlighetens namn inte var särskilt bra, så lär det inte bli lättare framöver. Släpp oket, ”Lill-Foppa”. Och slå gärna en signal till ”original-Foppa”. Emils farsa Leif ”Foppa” Forsberg var nämligen min första ”Foppa” här i livet och sedan har kopiorna radats upp med olika kvalitet och olika grad av folkkärhet. Var Emil ska hamna på den listan kan avgöras den här sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons