Martin Pacek får OS-stöd

Sport Artikeln publicerades

Först uttagen till EM. Och sedan välkommet OS-stöd från SOK. "Jag är jätteglad", säger Martin Pacek i Kristianstad Judoklubb.

Martin Pacek kan vara ett namn för OS i London 2012.

Den 21-årige landslagsmannen från Kristianstad Judoklubb finns sedan några dagar tillbaka med i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram.

– Jag är jätteglad. Det betyder hur mycket som helst, hälsar Martin Pacek som under påskhelgen befinner sig på ett landslagsläger i Göteborg tillsammans med bland andra lillebror Robin. SOK:s stöd ger Martin Pacek bra möjligheter att utvecklas.

– De handlar förstås först och främst om pengar och det har vi i de små idrotterna inte alltid så lätt att få fram. Just nu är det inte lätt att hitta sponsorer. Tack vare att jag kom med i talangprogrammet kan jag åka ut på många tävlingar och skaffa rutin och det betyder mycket.

Hur mycket betyder det för självförtroendet att SOK tror på dig inför OS 2012?

– Det är klart att det är roligt. Jag siktar ju själv på att ta mig dit. Kvalet till OS är riktigt tufft fortfarande, även om det är inte lika svårt som det har varit tidigare. Jag hoppas verkligen att jag lyckas.

Martin Pacek har annars haft en småstrulig start på 2009.

Skador och sjukdomar har hållit honom borta från flera tävlingar.

Men i förra veckan gjorde han comeback.

Och formen verkar det inte vara något fel på.

Martin Pacek tog sig hela vägen fram till final i Sarajevo Open.

– Det är skönt att vara tillbaka på allvar. Kroppen känns bra igen, säger Martin Pacek som värderade andraplatsen ganska högt.

– Det var bra, tycker jag. Det var lite olika klass på motståndet fram till finalen. Tyvärr blev jag magsjuk lagom till finalen, men det är sånt som kan hända.

Du är klar för start i EM i Georgien i slutet av april. Vad har du för förhoppningar?

– Jag vill gärna vara med och slåss om medaljer och placeringar.

Senare i år är det VM. Får vi se dig i startlistan?

– Det hoppas jag. Inget är klart, men landslagsledningen har sagt att de som är med i EM även brukar vara med i VM.

Hur blir det med SM då? Kommer du hem och tar guld i Idrottshallen i Kristianstad?

– Det är helgen efter EM och jag vill naturligtvis komma hem och visa vad jag går för. Men det är inte lätt att vinna på beställning – vi får se hur det går.Sveriges olympiska kommitté
(SOK) har tagit ut 20 nya aktiva till sitt så kallade topp- och talangprogrammet. Programmet är ett av de tre delprogram som SOK har för att stötta idrottare inför OS. Av de 20 nya är 17 från sommaridrotterna.

Det långsiktiga
målet för SOK är 20 medaljer i sommar-OS och 11 medaljer i vinter-OS.

De nya i topp- och talangprogrammet:
Bordtennis:Kristian Karlsson, Hampus Söderlund. Boxning:Salomo N"tuve, Bashir Hassan.

Brottning:
Viktor Wolfgang, Fredrik Schön, Christoffer Ljungbäck, Johan Eurén, Hanna Johansson, Emma Weberg. Judo:Emma Barkeling, Martin Pacek. Taekwondo:Mohammed Quatani, Lie Kylborn, Daniel Kurvinen, Elin Johansson, Jennifer Ågren. Skridsko:Johan Röjler, Joel Eriksson, Daniel Friberg.