Mats Lusth efter kollapsen: Vi kastar bort serieledningen

Ishockey/Kristianstad Artikeln publicerades
KIK-tränaren Mats Lusth rasade efter slutsignalen. ”Vi kastar bort serieledningen på grund av att vissa av spelarna inte gör jobbet.”
Foto: Bosse Nilsson
KIK-tränaren Mats Lusth rasade efter slutsignalen. ”Vi kastar bort serieledningen på grund av att vissa av spelarna inte gör jobbet.”

Kristianstads IK tappar 5–0 till 5–6 hemma mot Huddinge IK och hemmasupportrarna rasar.

Men argast av alla var förmodligen Mats Lusth.

– Vi kastar bort serieledningen på grund av att vissa av spelarna inte gör jobbet, dundrar KIK-tränaren.

Seriefinalen i den södra Allettan blev en galen match.

En sjuk match.

– Jag vet inte vad jag ska säga, sa Mats Lusth, när vi bad om en kommentar direkt efter slutsignalen.

Försök?

– Jag har hållit på med det här i 35 år och vet att det kan hända. Det har inträffat tidigare och kommer att inträffa igen. Hockey är en kampsport och gör du inte jobbet så åker du dit. Och då spelar det ingen roll att du leder med 5–0 efter en period. En match pågår i 60 minuter.

Det var en sjuk match som utspelade sig i Kristianstads ishall under lördagseftermiddagen. KIK bjöd på propagandahockey i den första perioden och körde över toppkollegan Huddinge. 5–0-ledningen var nästan i underkant efter 20 minuter.

– Vi spelade bländande hockey. Vi sköljde över dem, säger Mats Lusth.

Vad sa ni till varandra inför den andra perioden?

– Vi pratade om att vi skulle fortsätta att sätta press på deras backar. Att vi inte skulle ge dem något mål i början. Inte ge dem någon energi. Inte ge dem vittring. Och så går vi ut och gör precis det. Det är för dåligt, säger Lusth, som tog time-out vid ställningen 5–2 i ett försök att få stopp på blödningen.

– Först och främst så försökte jag lugna ner killarna. Jag menar…vi ledde fortfarande matchen och behövde inte drabbas av panik. Det handlade bara om att börja åka skridskor igen, ta kampen längs sargerna och täcka skott när det behövdes.

Ord som inte nådde fram. Innan perioden var över hade Huddinge gjort ytterligare tre mål och kvitterat till 5–5.

– Vi viker ner oss. Hockey är en kampsport och gör du inte jobbet så åker du dit. I andra perioden är vi ju inte ens trea på puckarna.

Inför den tredje perioden valde Mats Lusth att gå ner på folk. Bland annat bänkades poängkungen och lagkaptenen Johan Skinnars.

– Vad ska jag säga? Han visade tydligt att han inte ville vara med. Under hela den andra perioden stod han stilla och tittade på och sände därmed signaler till båset som var alarmerande och då var jag tvungen att agera, säger Lusth, som sågade flera av sina mer rutinerade spelare.

– ”Hasse” (Fredrik Hansson) visade ingenting och Acke (Ringström) som ska vara vår polis vek ner sig helt. Erfarna spelare som sket ner sig. Som får ägg i brallorna.

Den tredje perioden blev ett ställningskrig mellan två tungviktare som plötsligt inte vågade ta några risker, men det var hela tiden Huddinge som var puckförande.

Och med tre och en halv minut kvar av matchen kom avgörandet. Alexander Anderberg lyfte in segermålet strax innanför blå linjen.

Ett billigt mål.

– Det ska inte få gå in. Först och främst ska vi täcka skottet så att han inte kan få pucken på mål och för det andra så ska Joel (Gistedt) täcka första stolpen, säger Mats Lusth, som varit med om snabbare vändningar.

– När jag spelade med Malmö låg vi under hemma mot Färjestad med 1–5 i en SM-kvartsfinal när det återstod åtta minuter. De slutade spela och innan matchen var över hade vi vänt och vunnit med 6–5. Det är så det fungerar i hockey.

Kunde du som tränare gjort något ytterligare för att stoppa raset?

– Jag kunde gått ner på två femmor, säger Lusth, och ler snett.

– Jag bara skojar. Det hade naturligtvis inte funkat eftersom vi inte hade orkat. Jag tog en time-out och försökte stoppa blödningen, jag gick ner på folk men det bet inte. Och det känns jävligt surt.

I stället för serieledning så tappade KIK mark mot Huddinge och är nu plötsligt fem poäng bakom.

– Ska vi vinna serien nu så måste vi troligtvis gå fullt i de matcher som återstår, samtidigt som Huddinge tappar poäng.

Redan på onsdag väntar en ny sexpoängsmatch. Nu borta mot Vimmerby.

– Det blir tufft, men vi måste ladda om. Det finns inget annat, säger Mats Lusth.

Två spelare som klarade sig undan motorsågen från KIK-tränaren var lånen David Suvanto (back från BIK Karlskoga) och William Wikman (forward från Leksand).

– David är vår bäste back. Resolut och rejäl och det känns skönt att vi har honom även mot Vimmerby.

Och William?

– Han gjorde ett riktigt klassmål och visade att han spelat på en högre nivå. Han kommer vi att få stor nytta av resten av säsongen, säger Mats Lusth.

Kristianstads IK–Huddinge 5–6 (5–0, 0–5, 0–1)

Målen: 1–0 (06.13) William Wikman (Acke Ringström), 2–0 (10.06) Simon Norberg, 3–0 (15.10) Daniel Andersson (Johan Skinnars, Måns Hansson), spel fem mot fyra, 4–0 (17.47) Acke Ringström (Mikael Johansson, Fredrik Hansson), 5–0 (19.05) Daniel Andersson (Johan Skinnars, Fredrik Hansson), spel fem mot fyra, 5–1 (23.21) Alexander Anderberg (Mathias Franzén, Fabian Lundh), 5–2 (24.14) Marcus Lissäng (Robin Sjörén), 5–3 (25.45) Björn Jonasson (Filip Norman, Martin Backholm), 5–4 (37.29) Mathias Franzén (Måns Krüger), 5–5 (39.07) Robin Sjörén (Johan Lindholm, Martin Eklund), 5–6 (56.30) Alexander Anderberg (Björn Jonasson, Filip Norman).