Mattias tog time out

Sport Artikeln publicerades

En dag tog motivationen bara slut. Jättelöftet Mattias Persson lade ned löparsatsningen helt. Nu är Åhuskillen tillbaka – starkare än någonsin.

2001 vann han SM-guld i terränglöpning.
2002 blev han bäste svensk genom sin sjundeplats i Broloppet. Han har också varit bäste svensk när han kom sjua i Lidingöloppet.
Men allt det där var ändå bara delmål för löpartalangen från Åhus.
Mattias Persson hade siktet inställt mot OS i Aten 2004. Det var det stora målet, det som drev honom till två träningspass om dagen, 14 mils löpning i veckan.
Till den dag när lusten bara tog slut.
– Jag tröttnade på hela paketet. Efter Broloppet 2002 var det som om motivationen tog slut, jag tyckte inte det var roligt längre. Så jag bestämde mig för att inte satsa vidare, utan lade skorna på hyllan, berättar Mattias Persson. Ett tag efter att Mattias bestämt sig för att lägga ned löparsatsningen avled dessutom hans tränare i levercancer, vilket också påverkade lusten att satsa på löpning.
– Egentligen var det flera olika faktorer som ledde fram till att jag lade av, men inget specifikt. Jag hade inga skadeproblem eller så, utan det var mer att jag aldrig nådde fram till de resultaten jag vill uppnå, och en dag var det inte roligt längre, säger Mattias.
I ett och ett halvt år låg Mattias Perssons elitsatsning nere.
Istället började han jobba som idrottslärare. Tidigare hade löparsatsningen tagit så mycket tid att Åhussonen inte haft möjlighet att utöva yrket han är utbildad för.
– Det var väldigt skönt att börja jobba, även om jag bara har en tjänst på 30 procent. Men plötsligt har jag en inkomst, jag behöver inte känna att jag hela tiden måste prestera optimalt för att kunna försörja mig – ett faktum som lätt kan skapa mentala spärrar när man ska tävla. Löpning blev det bara då och då, som motion. Dessutom passade Mattias på att utöva en massa andra idrotter som inte heller hunnits med tidigare – som tennis, styrketräning och badminton.
– Det blev ganska allsidig träning, vilket gjort att jag hållit formen ganska bra, säger Mattias.
Och successivt började suget efter elitlöpningen att komma tillbaka.
För ungefär ett halvår sedan bestämde sig Mattias Persson för att göra en ny hårdsatsning på långdistanslöpningen.
– Jag kände väl att jag inte riktigt var färdig med löpningen.
Time outen var nog någonstans ändå välbehövlig. Vilan och allroundträningen har gjort Mattias starkare.
– Och jag känner att kroppen suger träning på ett helt annat sätt än tidigare, säger han.
Nu är han tillbaka i ungefär samma form som när han slutade, bortsett från att han inte riktigt har tävlingstempo i kroppen ännu.
– Å andra sidan är jag mer laddad än någonsin, jag satsar seriöst nu, säger han. Men den här gången gör Mattias det mesta annorlunda.
Han fortsätter att jobba parallellt med löpsatsningen, han har blivit sin egen tränare – och han planerar att lämna Stockholm och flytta hem till Skåne och Kristianstad igen för att fullt ut ge löpningen en chans.
Men hallå – var det inte exakt av det skälet du lämnade Åhus och flyttade till Stockholm en gång i tiden?
– Jo, visst låter det dumt?
Men faktum är att när den nu 29-årige löpartalangen en gång i tiden flyttade till Stockholm och storklubben Spårvägen, så var det för att få träningskompisar och kunna ta del av all expertis hos fysiologer och tränare i klubben.
Nu springer Mattias helst ensam – och många år med hård träning på elitnivå har givit honom kunskaper om den egna kroppen som gör att han trivs på egen hand. Mattias fortsätter på den linje han och hans nu avlidne tränare tidigare stakade ut.
– Hemma i Skåne kan jag dessutom träna tillsammans med Jörgen Olsson om jag vill ha en träningskompis, och Kjell-Erik Ståhl är ett bra bollplank, påpekar Mattias.
Vad har du för målsättningar nu då?
– Tja, det är att komma tillbaka och vara bättre än tidigare. De rent konkreta målen vill jag inte avslöja, jag vill inte skapa den pressen på mig själv.
Vilken blir nästa tävling då?
– Jag skulle sprungit Göteborgsvarvet i helgen, men har bestämt mig för att avstå eftersom jag känner av en hälsena. Så framöver blir det nog lite småtävlingar, sen hoppas jag kunna ställa upp i Lidingöloppet till hösten. Så småningom ska det väl bli ett maraton...
Så du satsar vidare på de långa loppen?
– Ja, skrattar Mattias Persson.
– Man blir ju inte direkt snabbare med åren.

Mattias Persson
Ålder:Fyl ler 29 år i september.
Född:Åhus.
Bor:Stock holm, men planerar att flytta hem till Kristianstad till hösten eller nästa år.
Yrke:Id rotts ra re.
Klubb:Spår gen.
Aktuell:Är tillbaka efter att ha tagit nästan två års time out från elitidrotten.